Satser lokalt: Jonas og Anders tjener penge på landsbyerne

Sevel Bageri er blevet et af områdets største bagerier, selv om byen har under 500 indbyggere. Opskriften er godt brød og en god strategi.

Når vi hører om små byer på landet, så handler historien som regel om, at endnu en butik er lukket eller at det kniber med tilflytningen. Men to driftige håndværkere har fundet hver deres måde at tjene penge på småbyerne - til gavn for alle.

Den første er bagermester Jonas Svensgaard.

Mens resten af Sevel sover, bliver der arbejdet på højtryk med wienerstænger, lagkager og brød i stride strømme på Sevel Bageri. På en almindelig hverdagsnat bager de ansatte 5.000 rundstykker, og på en søndag er tallet oppe på 13.000.

Det kræver mange brødglade kunder at få solgt så store mængder, men bageriet har ikke selv en butik, hvor du kan gå ind og købe en pose rundstykker og to hindbærsnitter. Det kan du til gengæld i indtil videre 23 små købmandsbutikker rundt omkring i landsdelen.

quoteVi er nået dertil, hvor vi må sige nej til rigtig mange kunder og det gør lidt ondt, men vi kan simpelthen ikke følge med til det.

Jonas Svensgaard, Sevel Bageri

- Der var mange, som ikke troede, det ville gå. Flere bagermestre har sagt, at det der med at levere brød er der ingen fremtid i. Men det er min oplevelse, at hvis man bare holder sig til det, så kan man godt få en god forretning ud af det siger bagermester Jonas Svensgaard.

Bagerbrød til de små

Sevel Bageri har skabt en god forretning ved at levere brød til de småbyer, som ikke længere har en bager selv, eller som i nogle tilfælde aldrig har haft det. Siden Jonas Svensgaard kom til som chef for ti år siden, er antallet af kunder steget fra 7 butikker til 23.

- Der er sket rigtig meget, og især de sidste to-tre år er det gået rigtig hurtigt. Vi er nået dertil, hvor vi må sige nej til rigtig mange kunder og det gør lidt ondt, men vi kan simpelthen ikke følge med til det. Vi har ikke plads til at producere mere i bageriet. Der er fyldt med brød overalt, inden det bliver kørt ud om morgenen, siger han.

Der skal pakkes rigtig mange blå brødkasser hos Sevel Bageri, inden chaufførerne henter dagens varer mellem klokken 5 og 6 om morgenen.
Der skal pakkes rigtig mange blå brødkasser hos Sevel Bageri, inden chaufførerne henter dagens varer mellem klokken 5 og 6 om morgenen.
Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

God forretning at købe konkurrenterne

I Videbæk har elektrikerfirmaet Viftrup Jespersen A/S fundet en anden måde at få en god forretning ud af at tænke lokalt. Her er strategien at opkøbe mindre el-installationsfirmaer, så Viftrup Jespersen kan vokse og påtage sig større opgaver, og samtidig får de nogle medarbejdere, som har en god kontakt til kunder i området.

- Det er jo en win-win. Både os, vores kunder og vores nye medarbejdere får noget ud af den her måde at vokse på, siger indehaver Anders Elkjær.

Anders Elkjær satser på at udvide virksomheden ved at holde fast i det lokale.
Anders Elkjær satser på at udvide virksomheden ved at holde fast i det lokale.
Foto: Pernille Keller Sand, TV MIDTVEST

I løbet af tre år har han været med til opkøbe to mindre virksomheder i henholdsvis Ulfborg og Hee. Elektrikerne herfra kører stadig ud til kunder med udgangspunkt i deres hjembyer, og det er en stor fordel for Viftrup Jespersen at holde fast i den lokale kontakt.

quoteDet er jo en win-win. Både os, vores kunder og vores nye medarbejdere får noget ud af den her måde at vokse på.

Anders Elkjær, Viftrup Jespersen A/S

- Det er helt sikkert vigtigt at blive ude i lokalsamfundet, og vi prøver på at bakke så meget op om det, som vi kan. Vi får nogle elektrikere ind, der allerede har relationerne til kunderne så vi skal ikke til at overbevise kunderne om, at her er en dygtig elektriker - de ved det allerede, siger Anders Elkjær.

For nylig er Hee El-Installation blevet en del af Videbæk-familien. Her var det ejerne af den lille to-mands virksomhed, som selv henvendte sig for at blive opkøbt.

- Det er i bund og grund for at få mere tid til familie og venner. Som selvstændige har vi brugt meget tid på papirarbejde, men det bliver nemmere nu. Nu kan vi nøjes med at fokusere på kunderne, og så er der et kontor, som tager sig af resten, siger Thomas Meldgaard fra Hee El-Installation.

Thomas Meldgaard og Jacob Olsen fra Hee El-Installation er for nylig blevet en del af det større firma Viftrup Jespersen fra Videbæk. Her er de på vej ud til en kunde.
Thomas Meldgaard og Jacob Olsen fra Hee El-Installation er for nylig blevet en del af det større firma Viftrup Jespersen fra Videbæk. Her er de på vej ud til en kunde.
Foto: Jesper Hejlskov Thomsen, TV MIDTVEST

Alternative forretningsmodeller er fremtiden

Sevel Bageri og Viftrup Jespersen har det til fælles, at det har fået en god forretning ud af de muligheder, der er i småbyerne. Spørger man en ekspert, så bliver der brug for flere af den slags alternative måder at drive en virksomhed på.

- Traditionelt set er der en stor lokal forankring i den slags håndværksvirksomheder og de har nogle lokale kunder hvor værdier som nærhed og tillid vægter højt. Men virksomhederne er pressede af konkurrence på markedet og i samfundet generelt, og så er man nødt til at se tingene i et andet lys og finde en anden måde at gøre det på. Det gør de to virksomheder her, og det er noget, vi kommer til at se mere til, siger Christina Uldum, som er lektor i marketing på Aarhus Universitets afdeling i Herning.

quoteVirksomhederne er pressede af konkurrence på markedet og i samfundet generelt, og så er man nødt til at se tingene i et andet lys.

Christina Uldum, lektor, Aarhus Universitet

Hos Sevel Bageri håber bagermester Jonas Svensgaard snart at kunne udvide bageriet, så han kan tage flere kunder ind.

- De små byer skal ikke bare have bake off - de skal også have lov til at købe rigtigt bagerbrød. Der er nok ikke mange bagerier i byer på en 400-500 indbyggere der udvider, men det er da positivt, at det går godt for os, siger han med et smil.

 

Her kan du se hele historien:

To driftige håndværkere har fundet hver deres måde at tjene penge på småbyerne - til gavn for alle.

 


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Erhverv.