Vi vil have økologi: Salget af øko-fødevarer er steget med 14 procent i 2020

Indenfor det seneste år bliver der lagt 14 procent flere økologiske varer i kurven, når vi handler.

Økologi hitter som aldrig før. Nye tal fra Danmarks Statistik viser at salget af økologiske fødevarer i danske supermarkeder i 2020 er steget med 14 procent. 

Og det kan også mærkes hos Karl Henning Mikkelsen, der er en økologisk - og biodynamisk - landmand lidt udenfor Brande.

Øko hitter
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST


- Jeg har i flere år dyrket mere end jeg kunne afsætte og bare konstateret, at nå, det var så ikke tiden endnu. men i år, der kan jeg helt tydeligt se, at vi får rigtig godt udsolgt. med de tendenser der er nu, siger den økologiske landmand.

- Vi har generelt større interesse og mere seriøst interesse for det. nu er det mere bredt, fortsætter han.

Han driver et lille landbrug på 35 hektar. Her avler han både grøntsager, kvæg og korn.

- Det er da utrolig tilfredsstillende, for det er det, vi har håbet på og bygger vores produktion på, at vi gerne vil lave nogle kvalitetsvarer, siger Karl Henning Mikkelsen.

Supermarkeder mærker interessen

Vi danskere er nemlig kun blevet vildere med at købe økologisk i de senere år.

Det oplever de også i Kvickly i Brande, hvor salget er steget markant.

- Det stiger jo rigtig flot på økologi, det gør det også for vores kolleger, så det er jo et område i vækst, ingen tvivl om det, siger Jakob Rønberg, der er butikschef i Kvickly i Brande. 

Butikschefen i Kvickly i Brande oplever også, at økologi bliver mere populært.
Butikschefen i Kvickly i Brande oplever også, at økologi bliver mere populært.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST


I kundernes indkøbsvogne bliver der længere mellem de konventionelle fødevarer - for flere foretrækker øko.

- Der er nogle ting, jeg prioriterer, som grøntsager, mælk og havregryn, siger en af butikken kunder, Betina Larsen. 

- Jeg køber mere økologisk, fordi det er blevet mere konkurrencedygtigt - det er også mere trendy, det ser bedre ud. så derfor, Agnes Madsen, der handler i Kvickly og til dagligt er social- og sundhedsassistent. 

Coop spår, at det især er salget af økologisk kød, drikkevarer, frugt og grøntsager, der vil stige i fremtiden.

- Jeg kan ikke tro andet end at det stiger endnu mere, fordi der er jo ekstra meget fokus på at leve sundt og rigtig. giftstoffer i jorden. det skal næsten stige, det kan ikke være anderledes, siger butikschef Jakob Rønberg.

Økologi i Kvickly i Brande.
Økologi i Kvickly i Brande.
Foto: Frida Bjørn Fisker, TV MIDTVEST

Og det glæder den økologiske og biodynamiske landmand, som nu kan høste frugterne af arbejdet i marken.

- Jeg er mere sikker på at få afsat mine varer nu. Også til den rigtige pris, siger Karl Henning Mikkelsen. 

- Mit udgangspunkt - og mange andre biodynamikeres udgangspunkt - er, at vi gerne vil lave den højeste kvalitet. At det så er forbrugerne, der tager imod, det er jo meget tilfredsstillende, slutter han.