Venstre-politikere presser på for ny plan for de kriminelle udlændinge

Sammen med den nærmeste nabo fik tre folketingsmedlemmer mandag en rundvisning på Udrejsecenter Kærshovedgård.

1:57
Mads Fuglede, Ole Tranberg, Carsten Kissmeyer og Morten Dahlin fik en rundvisning på Kærshovedgård.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Det haster med at finde en løsning, så de afviste asylansøgere på Udrejsecenter Kærshovedgård ikke bor dør om dør med kriminelle udlændinge, der er dømt til udvisning eller lever på tålt ophold i Danmark.

Sådan lød budskabet, da tre Venstre-politikere mandag besøgte udrejsecentret ved Bording. 

- Vi kan se på tallene, at der sker en kriminalisering af de afviste asylansøgere, når de er sammen med dem, der har en kriminel baggrund, sagde partiets udlændige- og integrationsordfører Mads Fuglede som begrundelse for partiets krav om et nyt udrejsecenter.

Ud over Fuglede lagde også folketingsmedlem Carsten Kissmeyer - tidligere borgmester i Ikast-Brande - og indfødsretsordfører Morten Dahlin vejen forbi Kærshovedgård.

Den borgerlige regering foreslog i 2018, at man placerer de kriminelle udlændinge på øen Lindholm i Stege Bugt, men planen blev droppet, da Socialdemokratiet kom til magten året efter.

Socialdemokraterne har siden da lovet at komme med en alternativ plan, men det er endnu ikke sket. Statsminister Mette Frederiksen sagde for nylig, at planen er blevet forsinket på grund af coronakrisen og lovede samtidig, at der kommer et udspil inden sommerferien.

- Nu venter vi på, hvad regeringen foreslår. Vi kan ikke forstå, at det skal tage så lang tid, sagde Mads Fuglede.

Nabo tvivler på løsningen

Med til rundvisningen på Kærshovedgård var også Ole Tranberg, der er nærmeste nabo til udrejsecentret. 

Han har flere gange forsøgt at gøre politikerne opmærksom på de problemer og den usikkerhed, som centret skaber i lokalområdet. Senest har han med videoklip dokumenteret, hvordan personer mere eller mindre uhindret klipper hul i hegnet ind til udrejsecentret, og den del af problematikken vil formentlig blive løst med et nyt center, vurderer han. 

- Jeg er fuldstændigt overbevist om, at de folk, der går på vores ejendom i øjeblikket, er udvisningsdømte kriminelle. Så en del af problemerne vil selvfølgelig blive løst, og det kan jeg så personligt glæde mig over, hvis det kommer dertil. Det ændrer bare ikke ved, at problemerne ender et andet sted, siger han.

Ole Tranberg mener til gengæld ikke, at et nyt udrejsecenter for de kriminelle vil løse andre udfordringer ved asylsystemet.

- De grundlæggende problemer med manglende hjemsendelse af udvisningsdømte kriminelle og manglende hjemrejse af udviste asylansøgere vil det ikke løse, siger han.

Ole Tranberg er nærmeste nabo til Kærshovedgård.
Ole Tranberg er nærmeste nabo til Kærshovedgård.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST