Varm mad skal lune i Ukraine: - Jeg ved ikke, hvor vi ville være uden danskerne

Varme ukrainske specialiteter skal lune i det krigshærgede land.

2:35
Veronika Kulyk glædede sig over at kunne dele sin kultur med sit nye lokalområde.
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST

Da nøden var størst, var hjælpen nær for de omkring 400 ukrainske flygtninge, der siden krigens udbrud er landet i Ikast-Brande Kommune.

Det ønskede de lørdag at sige tak for med en streetfoodfestival i hjertet af Ikast, hvor håbet var, at livemusik, ukrainske specialiteter og kunsthåndværk kunne samle ukrainerne og deres danske naboer.

I en af madboderne stod Veronika Kulyk, der var en af mange frivillige kokke, og hos hende var glæden til at tage at føle på.

- Jeg er så taknemmelig over, at danskere støtter Ukraine så meget. Jeg ved ikke, hvor vi ville være uden danskerne. De er så hjælpsomme, og jeg er så taknemmelig, for jeg kan se, at der er kommet mange danskere i dag. Jeg er så overrasket, siger hun.

Donationer til Ukraine

Fremmødet var ikke kun overvældende for de ukrainske frivillige, men også særdeles vigtig.

For mens de midtjyske ukrainere i højt humør og med ro i sindet kunne åbne et stort madmarked i hjertet af Ikast, ruster deres landsmænd hjemme i Ukraine sig til, hvad de forudser, bliver en kold og hård vinter med konstante russiske angreb på landets energiforsyninger.

- Vi frygter, at denne vinter bliver meget koldere end den foregående, så derfor er vi meget opmærksomme på, hvad der kommer til at ske. Vi prøver at indsamle så meget som muligt, så vi kan hjælpe vores soldater og civile, siger Veronika Kulyk.

Alle pengene fra streetfoodfestivalen går ifølge arrangøren ubeskåret til de tilbageværende ukrainere i Ukraine.

God for integrationen

Blandt dagens fremmødte var også Ikast-Brande-borgmester Ib Lauritsen (V), der kaldte festivalen for et fantastisk arrangement på en sørgelig baggrund.

Han så desuden en ekstra gevinst ved, at både borgerne i Ikast og de lokale ukrainere kunne mødes.

- Vi snakker nogle gange integration, og hvordan vi arbejder med at lære hinanden at kende. Der er nok ikke noget, der er nemmere end sådan et arrangement her i godt vejr at gå rundt og snakke i. I visse tilfælde er sproget en udfordring, men her er noget at samles om. Jeg tror, det er et rigtig godt initiativ, siger han.

Arrangørerne forventer at have samlet omkring 30.000 kroner ind ved dagens arrangement.

Ib Lauritsen
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST
Ukrainsk Streetfood
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST