Få et usædvanligt indblik: Unikt indblik: Kom med FCM-pigerne på Champions League-tur

quote Det er mega stort for os spillere. Det er ligesom det største, man kan spille på klubhold.

Veronica Christiansen, anfører, FC Midtjylland

Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Klokken er syv om morgenen, da FC Midtjyllands håndboldkvinder mødes i Kastrup Lufthavn. Men de har allerede været på farten i flere timer. 

- Vi kørte fra Ikast klokken fire i nat. De her rejsedage starter altid tidligt, så det føles lidt som om, vi har tømmermænd, fortæller Anne Mette Pedersen, der er truppens højrefløj.

Det er lørdag. Kampen skal først spilles søndag eftermiddag - 34 timer fra nu. Men hele truppen er allerede på vej til Ljubljana, hvor det første opgør i Champions Leagues mellemrunde skal stå. 

- Først og fremmest er det for at komme ind i rytmen efter rejsen og blive kendt med omgivelserne. Blive kendt med hallen og hotellet, vi skal bo på, og have de ekstra dage, før man skal spille en vigtig kamp, forklarer holdets anfører, norske Veronica Kristiansen. 

Og selvom det umiddelbart kan virke voldsomt, at spillerne, trænerteamet, fysioterapeuten, holdlederen og direktøren drager afsted i tre dage for blot 2 x 30 minutters håndbold, så er spillerne ikke i tvivl om, at det er turen værd. 

- Champions League er vældigt stort. Det er mega stort for os spillere. Det er ligesom det største, man kan spille på klubhold, lyder det fra Veronica Christiansen.

Alt er planlagt hjemmefra

Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Forud for turen, der i alt strækker sig over tre dage, har spillerne alle fået udleveret en udførlig plan over forløbet. For ingenting er overladt til tilfældighederne. 

Mange har været inde over planlægningen. Rejseselskab, sportsdirektør, spillerne selv og især truppens træner, Kristian Kristensen:

- Det hele er planlagt minutiøst. Eksempelvis spiser vi cirka hver tredje time, og det er jo fordi, det hele handler om at kunne oparbejde et fokus hos spillerne. Både hos den enkelte, men også samlet som helhed, for at jagte målet om at kunne præstere maksimalt. 

Allerede ved ankomst er spillerne klar til det første måltid. I Østeuropa er det tradition, at man spiser suppe før frokost og aftensmad, så det gør spillerne også. Herefter følger en omgang kylling med pasta, som også glider ned i en fart.

- Maden her er rigtig fin. Nogle steder kan man godt være lidt uheldig. Så får vi et enkelt kyllingelår og lidt salat til os hver, men det er altså ikke helt nok, forklarer Mathilde Bjerregaard. 

I sådanne tilfælde må staben bag holdet sørge for, at der bliver indkøbt ekstra mad til spillerne. Men det bliver ikke nødvendigt i dag.

Det psykiske spil

Selvom der endnu er over et døgn til kampstart, har værterne fra Ljubljana allerede sat gang i det mentale spil.

Ifølge planen skal FCM-spillerne ud og træne i den hal, hvor kampen i morgen skal spilles.

Det Europæiske Håndboldforbunds regler foreskriver, at udebaneholdet skal kunne træne i kamphallen, dagen før kampen skal spilles, så de kan se forholdene an.

Men nogle timer før FC Midtjyllands træning får klubbens direktør at vide, at det alligevel ikke kan lade sig gøre: 

- Jeg har fået en e-mail fra præsidenten hernede, hvor der står, at de er nødt til at flytte vores træning over i en anden hal. Det er selvfølgelig super irriterende, forklarer Jakob Mølgaard. 

Han understreger, at han ikke ved, om den slovenske klub har flyttet træningen for at irritere midtjyderne med vilje. Men han har tidligere oplevet andre steder, at hjemmebaneholdene gør, hvad de kan, for at psyke modstanderne:

- Hvis de vil drille os en lille smule og genere hele vores optakt, så kan sådan noget være med til at gribe forstyrrende ind. Og hvis de kan fjerne en, to eller tre procent fra os, så kan det selvfølgelig være til deres fordel på den lange bane, lyder det fra en tydeligt irriteret direktør. 

- For mig betyder det rigtig meget at komme ind og træne i den hal, hvor vi skal spille. Man kommer ind og ser omgivelserne, så man ikke skal bruge energi på det i forbindelse med kampen, forklarer Mathilde Bjerregaard.

Hun spiller sin første sæson i FC Midtjylland og prøver for første gang kræfter med Champions League. 

Men trods direktørens indsigelser må spillerne tage til takke med halvanden times taktisk træning i en mindre hal. Langt fra de forhold, der venter dem på kampdagen. 

Den gode stemning er afgørende

Foto: Emilie Garv

Efter den taktiske træning venter til gengæld spillerne en behagelig overraskelse. Ved den sene middag bliver de trakteret med bøf og pomfritter, og det er bestemt ikke, hvad de er vant til. 

- Stemningen stiger lige med 110 procent, når der kommer sådan noget ind i stedet for tør pasta og kylling, forklarer Mathilde Bjerregaard.

Og at stemningen er i top er bestemt ikke uvæsentligt. 

- Jeg tror, at man præsterer bedst på banen, når man har det godt på et hold, har et godt sammenhold og er venner med alle. Sammenholdet gør rigtig meget for spillet på banen, tror jeg, tilføjer holdets anfører. 

Efter måltidet går spillerne til ro på hotelværelserne, hvor de er indlogeret to og to.

På udebaneture bliver aftenerne tit brugt på at spille spil, men ikke i aften. Spillerne mangler søvn oven på den tidlige afrejse fra Midtjylland, og den manglende søvn skal nu indhentes. 

0:15
Spillerne har medbragt mad fra Danmark.

Morgenmed med hjemmefra

På dagen for kampen mødes spillerne til morgenmad klokken ni. Der er nemlig ingen tid at spilde. Dagens program er stramt. 

Første punkt er morgenmaden, og her møder spillerne en buffet af både koldt og varmt, men netop på kampdagen er de ikke villige til at gå på kompromis. 

Derfor har flere af dem selv medbragt morgenmad fra Danmark. 

- På udebaneture har jeg altid havregryn eller boller med, for jeg kan godt lide, at hvis der ikke lige er det, som jeg har lyst til af mad, så kan jeg bare spise mit eget i stedet, lyder det fra Louise Burgaard. 

Hun supplerer sin morgenmad med flere forskellige former for kosttilskud, som hun har medbragt fra Danmark. 

Alt sammen for at optimere chancerne for at kunne præstere optimalt.

Taktik, fysik og taktik

Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

Efter morgenmaden mødes spillerne til taktik. Det meste af taktikken har de allerede gennemgået dagen forinden. Men nu bliver det hele repeteret, og for at sikre sig, at det ikke bliver glemt, tager spillerne noter under vejs. 

Dem kan de efterfølgende gennemgå i ro og mag. 

- Så kan jeg tage det lidt i mit eget tempo. Nogle gange kan det godt gå lidt stærkt, når vi gennemgår det sammen i gruppen. 

Sådan forklarer Mathilde Bjerregaard, mens hun med både videomateriale og noter repeterer modstandernes spillemønstre fra sin hotelseng. 

Spillerne har skrevet ned under taktikmøderne. Noterne kan de hver især bruge, når de forbereder sig individuelt.
Spillerne har skrevet ned under taktikmøderne. Noterne kan de hver især bruge, når de forbereder sig individuelt.
Foto: Emilie Grav

Når der ikke er taktikmøder i hotellets mødelokale, bliver lokalet i stedet brugt som behandlingsrum, og spillerne besøger holdets fysioterapeut flittigt. 

- Vi bruger hende rigtig meget. Både i forhold til at få løsnet op i kroppen, men også hvis man har nogle problematikker, så folk bliver klar til kamp, lyder det fra Anne Mette Pedersen, der selv er en tur på briksen for at få løsnet op i sine baglår. 

På kampdagen når spillerne også at gå en tur i den slovenske hovedstad, så de kan få lidt gang i benene og luft til hovedet. 

Afgang til kamp i absolut stilhed

To timer før kampstart samles spillerne og sætter sig til rette i spillerbussen. Turen til håndboldhallen varer ti minutter, og under vejs er der ingen, der veksler et ord med hinanden. I stedet sidder spillerne med hvert deres sæt høretelefoner i ørerne - nærmest som var de i trance. 

0:16
Spillerne er som forvandlede, da de drager afsted mod hallen.

Det er en af mange helt faste rutiner, forklarer træner, Kristian Kristensen: 

- Man snakker om sådan en osteklokke eller nu en håndboldklokke, som de tager ned over sig. De er nærmest ikke til at komme i nærheden af. Men det er simpelthen et udtryk for, at de er så fokuserede og på vej op mod at skulle præstere maksimalt.

Han trækker på smilebåndet og kan ikke skjule sin begejstring, da han tilføjer: 

- Det er elitesport, når det er allerbedst. 

Klar til kamp

Spillerne kommer på plads i deres omklædningsrum. Kamptidspunktet nærmer sig, og med knap en time til kampstart går spillerne i samlet flok ind i hallen.

Ritualet er helt fast. Det foregår på samme måde hver kamp, og det er holdets anfører, der går forrest:

- Vi går ind som en stor enhed. Inden vi varmer op, klapper vi hinanden i hænderne. Det er ligesom for at samle os, for at vi skal stå samlet gennem hele kampen, forklarer hun.

Og da TV MIDTVEST's reporter fanger Kristian Kristensen kort før kampstart, er han ganske godt tilfreds.

- Man har det sådan lidt "er vi der, eller er vi der ikke?", og den ser ud til at være der i dag, lyder det.

0:22
I samlet flok går spillerne ind på banen

Sammen om at samle hinanden op

I flere dage har hunulvene kæmpet for at blive klar til disse 2 x 30 minutter.

Kampen mellem Krim og FC Midtjylland bølger frem og tilbage, men det lykkes slovenerne at holde midtjyderne fra at score i slutminutterne, og derfor ender kampen med et midtjysk nederlag på 24-23.

- Det er et kæmpe nederlag i forhold til, hvad vi gerne vil i Champions League, forklarer en tydeligt skuffet Louise Burgaard efter kampen.

0:07
Efter kampen er Louise Burgaard meget skuffet.

Men spillerne har ikke tid til at dvæle ved nederlaget. Allerede samme aften bliver det analyseret, så både trænere og spillere kan lære af deres fejl: 

- Vi kan jo bruge hinanden og snakke om kampen. Hvad gik galt, og hvad skal vi rette på til de næste situationer? Det skal vi have kigget på nu.

Hjemme på hotellet mødes spillerne igen i taktiklokalet. Som ved taktikmøderne ser de video, men denne gang er det dem selv, der løber rundt på lærredet.

Sveder vreden væk

Foto: Jessica Ryde, FC Midtjylland

Dagen derpå er stemningen i hotellets morgenmadsrestaurant stadig trykket.

Men spillerne bliver nødt til at tage alle midler i brug for at komme op på hesten igen.

Næste kamp ligger bare to dage ude i fremtiden, og derfor starter dagen med en omgang styrketræning. 

- Det er nok begrænset, hvor meget folk har sovet i nat, fordi man har ligget og tænkt på kampen. Men nu skal vi have kroppen i gang igen inden den lange flyrejse hjem til Danmark.

Det fortæller Anne Mette Pedersen og hopper ind i en taxa, der kører hende og holdkammeraterne til det nærmeste træningscenter. 

Og en tur i træningscentret lader til, at være præcis hvad spillerne har brug for. Da de igen er tilbage på hotellet, er stemningen som forvandlet.

Nu er der igen smil på læberne, og højlydte grin fylder rummet under den fælles frokost. 

- Vi arbejder slet og ret på at få humøret op igen. Det er jo ikke verdens undergang, lyder det fra Veronica Kristiansen.

Hun er tydeligt skuffet over kampen, men som anfører er det især hendes opgave at løfte sine holdkammerater, så de bliver klar til næste kamp.

Efter frokosten går turen mod den slovenske lufthavn. Champions League-turen er ovre for nu. 

Med sig i bagagen har spillerne et tungt nederlag til et Krim-hold, som de efter egen overbevisning burde have slået. Til gengæld er de blevet klogere på sig selv. Og de erfaringer håber de nu på at kunne bruge i den videre jagt på internationale sejre.

- Vi må bare op på hesten igen, slutter en optimistisk Mathilde Bjerregaard fra lufthavnen i Kastrup.

9:31
Nøglen til en toppræstation i Champions League er planlægning. Kom med bag kulissen, når FCM drager til Ljubljana.

Tekst, video og billeder: Emilie Grav

Opsætning: Flemming Christensen & Sara Refsgaard Jensen