Tilfreds kok får lille bøde: Hvidvasksagen ender her

Kokken Morten Vestergaard Thomsens hvidvask sag kommer ikke for Landsretten. Procesbevillingsnævnet har afslået, at statsadvokaten kan rejse en ankesag.

Morten Vestergaard Thomsen fra Ikast slipper for en ankesag i Landsretten. Han var blevet idømt en bøde på 5000 kroner for hvidvask, fordi han modtog mere end 50.000 i kontanter for et bryllup. En sag han hele vejen har ment, var helt ude af proportioner. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Kokken Morten Vestergaard Thomsen får et punktum sagen, hvor han er idømt en bøde på 5.000 for hvidvask. Statsadvokaten var ikke tilfreds med at bøden blev reduceret fra 10.000, og ønskede derfor Byrettens dom anket til Landsretten. 

04:04

Morten Vestergaard Thomsen fra Ikast er i dag blevet idømt en bøde på 5000 kroner for hvidvask. Han mener sagen er helt ude af proportioner.

Luk video

Men procesbevillingsnævnet har vendt tommelfingeren nedad til ankesagen.  

- Det er jeg glad for. Jeg synes jo, det er godt, vi ikke skal spilde mere af vores alle sammens tid og penge på den sag, siger Morten Thomsen. 

- Jeg ved nu, at det var en fejl. Den begår jeg ikke igen. Det har været et kæmpe spild af tid og ressourcer, så jeg er fint tilfreds med, at det ender her, siger kokken. 

Læs også Erhvervsordfører om hvidvaskgrænse: - Vi er nødt til at have klare regler

Kok fanget i hvidvaskregler

Morten Thomsen er kok i Ikast, og han tænkte ikke over, at det kunne blive et problem, da han i sommers indbetalte 52. 992 kroner i kontanter på sin firmakonto.

Men det blev det.

Det har været et kæmpe spild af tid og ressourcer, så jeg er fint tilfreds med, at det ender her

Morten Thomsen, Kok, Ikast

Beløbet er 2.992 kroner højere, end loven tillader, da en erhvervsdrivende ikke må modtage kontantbetalinger på mere end 50.000 kroner for at forhindre hvidvask. Han fik derfor en bøde på 10.000. 

Men Morten Thomsen valgte at tage sagen i retten, hvor han i stedet blev dømt til at betale en bøde på 5.000 kroner i stedet for de oprindelige 10.000. Samtidigt skulle han betale for sagens omkostninger.

Læs også Fik 2.992 kroner for meget: Kok dømt i sag om hvidvask

I sager, hvor straffen eller bøden er lav, skal procesbevillingsnævnet foretage en vurdering om, hvorvidt en ankesag skal behandles. Hvis sagen ikke bærer en hård straf, skal der være tale om en særlig principiel sag, for at retssystemet skal bruge ressourcer på at behandle en ankesag. 

I kokken Morten Thomsens sag har procesbevillingsnævnet ikke fundet, at sagen er særlig principiel karakter, og dermed ender sagen her. 

- Jeg synes, reglerne er skøre, men de er jo, som de er. Det er skørt man skulle udmåle en bøde på 10.000 kroner for en fejltagelse, som enhver kan komme til at lave, siger Morten Thomsens advokat Jakob Fastrup, der ligesom sin klient er godt tilfreds med, at statsadvokatens ønske om en ankesag ikke bliver til noget.   

- Jeg kan iøvrigt slet ikke forstå, at man fortsætter på at bruge ressourcer på noget så bagatelagtigt, når man, hver gang man åbner en avis, kan læse om milliarder, der ikke har været ressourcer til at inddrive eller passe på, siger Jakob Fastrup.  

- Det ender med et rap over nallerne i form af en bøde på 5.000 og med omkostninger, så bliver det nok 10.000 alligevel alt i alt, slutter Morten Thomsen med et opgivende grin. 

HVAD SIGER LOVEN?

 

Lov nr. 651 om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven):

§ 5. Erhvervsdrivende, som ikke er omfattet af § 1, stk. 1, må ikke modtage kontantbetalinger på 50.000 kr. eller derover, hvad enten betalingen sker på én gang eller som flere betalinger, der er eller ser ud til at være indbyrdes forbundet.

For at forhindre sort arbejde er det desuden et lovkrav for privatpersoner, at regninger på 10.000 kroner og derover inklusive moms betales digitalt. På den måde bliver beløbene dokumenteret og modvirker snyd med moms og skat. Reglerne gælder ved køb af ydelser som f.eks. madlavning og køretimer, og ikke køb af rene varer som f.eks. et fjernsyn eller en bil. Her gælder kontantgrænsen på 50.000. 

Kilde: Finanstilsynet og Skat