Systuen genopstår i Danmark

Selvom tekstilproduktionen for længst er flyttet til udlandet, så tror en ny systue i Ikast på, at der stadig kan produceres tøj i Danmark.

systue

Der var engang, hvor det var nærmest umuligt at sige Ikast og Herning, uden samtidig også at sige systuer. I dag er stort set al produktionen af tekstil dog flyttet til udlandet. Men måske er der alligevel brug for en systue i Danmark. Det tror de i hvert fald på i Ikast.

Maja Lervad har gang i nål og tråd. Hun er ved at lave en helt ny type badehætter.

- De badehætter, der findes i dag er de her silikonebadehætter, som sidder helt tæt til hovedet. Det ligner faktisk, at man har en æggeskal på hovedet, og der er bare ingen, der er kønne eller feminine med sådan en æggeskal oven på hovedet, lyder det fra designeren.

 

Hun er én af de i alt 10 iværksættere, der er flyttet ind i den nye Systue, SYLAB, i Ikast. Her skal der igen laves tøj, for det er ikke altid en fordel, at producere i udlandet.

- Hvis jeg sad derhjemme og skulle have lavet de her prototyper, så skal du ud til udlandet, og så skal du bestille en vis mængde, fortæller Maja Lervad.

 

Udover at systuen vil huse iværksættere, der arbejder med en idé, vil det også være muligt for andre virksomheder, at få produceret sit tøj i Ikast. Et initiativ der kan have stor betydning for mindre virksomheder.

- De første år er der jo ikke kæmpestore kvantiteter, og så kan de få produceret her. Der er både de ti iværksættere, der er i Sylab, men også eksterne iværksættere kan få lov at producere her, lyder det fra Betina Simonsen, der er direktør for Lifestyle og Design Cluster.

 

Danmark som kvalitetsstempel

En af de eksterne iværksættere er Alex Christensen. Han overvejer at bruge den nye systue til at producere en ny serie af t-shirts.

- Jeg synes, det er spændende at få det lavet i Danmark. Så kan man reklamere med, at det er lavet i Danmark, og kvaliteten her er jo kendt for at være i top. Jeg synes også, at når vi laver noget her, så går man mere op i at få rettet det, hvis der sker en fejl i stedet for bare at sige, så må det være sådan, siger Alex Christensen.

 

I dag åbnede den nye systue med et besøg af uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs. Hun ser store muligheder i projektet.

- Jeg forstiller mig ikke, at vi får de klassiske systuer med mange syerske, der sidder henover symaskinerne, tilbage. Det her handler om primært at bane vejen for iværksættere, så de kan få testet deres produkter ved hjælp af ny teknologi. Derigennem kan vi så forhåbentlig få nogle arbejdspladser, lyder det fra Ulla Tørnæs.

 

SYLAB er udviklet på initiativ af Lifestyle & Design Cluster i samarbejde med RoboCluster, Censec, VIA Design og virksomheden Claire. Det nye samlingssted for designere og iværksættere har til huse hos textilvirksomheden Clair Group i Ikast, og blandt andet VIADesign er med i projektet.