Syge fylder fængslet

Flere fanger med psykisk lidelse og færre fangevogtere, det er hverdagen i fængslet i Nr. Snede.

Antallet af fanger med en psykisk diagnose er eksploderet i de danske fængsler. I Nr. Snede har ni ud af ti indsatte i dag en psykisk lidelse.

Samtidig er der i de seneste år blevet færre ansatte. Alene sidste år blev der skåret ni stillinger væk i Nr. Snede.

- Det synes jeg ikke hænger ret godt sammen, siger tillidsrepræsentant Søren Wiborg, Statsfængslet Midtjylland i Nr. Snede.

Ikke indrettet til syge

Problemet er, at fængslet i Nr. Snede ikke er indrettet til at håndtere de psykisk syge fanger.

- Vi har ikke rigtigt noget, vi kan tilbyde dem. Vi har to rum. Et rum, der hedder en sikringscelle og et rum vi kalder observationscelle, og det er faktisk det, vi kan tilbyde meget psykisk syge mennesker. Og det bliver de ikke raske af, fortæller tillidsrepræsentant Søren Wiborg

Og det er jævnligt personalet oplever farlige episoder med psykisk syge indsatte.

- Vi har oplevet, at åbne en dør ind til en indsat og så står han med et bordben højt hævet over hovedet og er klar til at slå os. Og det er jo ikke os som sådan han er efter. Men det er svært at forestille sig, hvad han har set, der kommer ind ad døren, men et eller andet har han jo været meget skræmt over, og det virker selvfølgelig meget truende på os, når vi åbner ind til sådan en indsat, siger Søren Wiborg.

Betjente overfaldet

Torsdag overfaldt en fange to betjente i fængslet i Nr. Snede. Fangen tog kvælertag på den ene betjent og sparkede den anden i hovedet.

I årets første måneder har der været 221 episoder med vold eller trusler mod ansatte i danske fængsler. I følge fængselsforbundet fordi de såkaldt "gode fanger" i dag afsoner med fodlænke. Det betyder, der er flere farlige og syge fanger i fængslerne.

- For ti år siden sad der måske to problembørn på en afdeling med tyve fanger. Nu sidder der 15 ud af 20, som på en eller anden måde opfører sig grimt eller hvor vi kan risikere voldelige overfald, siger Kim Østerbye, formand for fængselsforbundet.

Den fange der overfaldt de to betjente er sigtet for vold mod tjenestemænd.

Justitsminister Karen Hækkerup skal på tirsdag i samråd om problematikken med psykisk syge i de danske fængsler