Strid om natursti får sind i kog: - Det kan hidse mig totalt op

En kommende natursti har bragt sindene i kog i Engesvang. Husejere frygter for deres privatlivs fred.

En gruppe grundejere i Engesvang nyder deres søudsigt.

Men de nyder knap så meget udsigten til en sti, der kommer til at gå så tæt forbi husejernes vinduer, at de mener, den krænker privatlivets fred.

- Jeg vil ikke synes, det vil være behageligt, siger John T. Hummelgaard, husejer og nabo til den kommende sti i Engesvang.

quoteJeg vil kæmpe for, at den sti aldrig bliver flyttet så meget som en centimeter.

Bodil Jørgensen

Det er ti år siden, der blev udstykket 20 grunde med et smukt kig til Bølling Sø.

Som en del af udstykningen blev der tinglyst en sti, så andre også kunne få glæde af de flotte omgivelser.

Stien skulle dog først anlægges, når 75 procent af grundene var bebygget. Det er grundene nu tæt på at være, men nu vil grundejerne gerne slippe for stien, som de mener skal anlægges et helt andet sted.

- Vi synes, den kommer alt for tæt på vores terrasser og vores vinduespartier, mener Otto Axelsen, husejer og nabo til den kommende sti i Engesvang.

Otto Axelsen og John T. Hummelgaard
Otto Axelsen og John T. Hummelgaard
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Frygter overvågning

Naboerne har hele tiden vidst, at stien ville komme. Nu forsøger de alligevel at slippe for den, da de frygter at blive overvåget af stiens brugere.

- De vil kunne se helt præcis, hvad det er, vi går og foretager os. Og det, synes jeg ikke, er behageligt. Det må jeg ærligt indrømme, fortæller John T. Hummelgaard.

Faktisk frygter de, at folk ikke kan lade være med at kigge ind.

- “Har de fået ryddet op?” “Sidder de ved aftensmaden?” “Står der en flaske rødvin på bordet?” lyder det fra John T. Hummelgaard.

- Vi ønsker jo ikke at plante en hæk på 180 cm, fordi vi har købt grundene, fordi vi gerne vil have udsigten ned mod søen, fortæller Otto Axelsen.

Men stien var i sin tid en forudsætning, for at byrådet godkendte udstykningen af de attraktive grunde, så byens borgere stadig kunne gå med udsigt til søen.

Bodil er vred

Bodil Jørgensen har boet i Engesvang i 40 år. Og hun er en af flere beboere, som raser over forsøget på at få flyttet stien.

- Jeg er virkelig vred over det. Det er jeg. Det kan hidse mig totalt op. Jeg vil kæmpe for, at den sti aldrig bliver flyttet så meget som en centimeter, siger Bodil Jørgensen og tilføjer:

- Jeg synes ikke, man kan være bekendt at sige, at den vil man ikke have længere. Alle dem, der har købt en grund dernede, de blev gjort bekendt med, at den sti skulle komme.

Men husejerne har foreslået en helt anden sti ned mod søen.

Spørgsmål: Løber I ikke fra en aftale?

- Det kan man godt sige, men vi mener jo, at vi prøver på at anfægte den beslutning, der blev truffet dengang og egentlig tilbyder en bedre løsning for byen, mener husejer Otto Axelsen.

- Får vi medhold, så er vi 20 husejere, som vil klappe i vores hænder. Får vi ikke medhold, så må vi naturligvis leve med den sti, erkender John T. Hummelgaard fra Engesvang.

Sagen havner nu på bordet hos politikerne i Ikast-Brande Kommune.