Stor brandfare i sommervarmen: - Man skal tage det alvorlig

​Beredskabschefen hos Brand & Redning MidtVest opfordrer til at udvise stor forsigtighed med åben ild i sommervarmen.

- Det er utrolig brandfarligt derude lige nu. Man skal tage det alvorligt, og man skal være meget påpasselig.

Ordene kommer fra Kim Wemmelund, der er beredskabschef hos Brand & Redning MidtVest. Sammen med sit beredskab er han rykket ud til et utal af naturbrande i den seneste tid.

Alene fredag måtte Brand & Redning MidtVest ud til fire naturbrande her i landsdelen. En af dem opstod i et skovområde syd for Ikast, hvor det var tæt på at gå helt galt.

- Det går bare utrolig hurtigt lige nu. Jeg tror, mange mennesker vil blive overrasket over, hvor hurtigt det egentlig går, siger Kim Wemmelund.

- Og når vi også, som i disse dage, har en lille brise og lidt blæst, så går det bare endnu hurtigere. Når først det får fat, går det helt uhyrligt stærkt, lyder det.

Skovområdet syd for Ikast blev reddet, inden det gik helt galt.
Skovområdet syd for Ikast blev reddet, inden det gik helt galt.
Foto: Hans Vittarp

Minutter fra at gå helt galt: - Pas på

Fire brandbiler, femten mand og 20.000 liter vand begrænsede brandskaderne i skovområdet syd for Ikast til 3.000 kvadratmeter.

Men det kunne let være gået noget værre end det, forklarer beredskabschefen.

- Havde det brændt 10-20 minutter længere, så havde vi haft en lige så omfattende brand, som den vi så ved Billund i går, siger Kim Wemmelund med henvisning til branden på Randbøl Hede mellem Vejle og Billund fredag, hvor otte kvadratkilometer hedelandskab gik til.

Der er ekstremt tørt i den danske natur lige nu.
Der er ekstremt tørt i den danske natur lige nu.
Foto: Hans Vittarp

Derfor er opfordringen klar:

- Folk skal være opmærksomme, når de bevæger sig ude i naturen. Lad være med at bruge ukrudtsbrænderen i de her dage, hvor det er så tørt. Man skal ikke tage fejl af, hvor nemt det antænder lige nu.

- Pas også på med at smide cigaretskod. Og for alt i verden: Lad være med at smide grillkul ud i naturen, selvom det ser ud til at være slukket, siger Kim Wemmeland.

Beredskabschefen understreger også, at små regnbyger ikke hjælper meget lige for tiden.

- Det løser ikke problemet, selvom der skulle komme en byge eller to, fordi det ganske enkelt er så tørt. I den næste periode er det bare meget brandfarligt i naturen, lyder det.

TV MIDTVEST har sammen med beredskabschef hos Brand & Redning MidtVest kigget nærmere på den knastørre natur. Opfordringen fra chefen er klar: Pas på.

Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Natur.