Reform fra 1969 holder lønnen nede i 'kvindefag': 12-årige Amalie kæmper for ligeløn

12-årige Amalie Steiniche Bøje vil have fjernet tjenestemandsreformen, der fastholder traditionelle kvindefag i en lavere løn.

- Hvorfor skal min mor, som er sygeplejerske, tjene mindre i løn?

Sådan indleder 12-årige Amalie Steiniche Bøje det brev, som hun har sendt til statsminister Mette Frederiksen. 

Amalie Steiniche Bøjes mor, Kamilla, er sygeplejerske, og på grund af tjenestemandsreformen fra 1969 er hendes faggruppe, sammen med andre typiske kvindefag del af et lønhierarki.

quoteDet her er jo en helt naturlig ting at tage efter Metoo-debatten.

Anja Laursen, kredsformand, Dansk Sygeplejeråd

Det lønhierarki betyder, at eksempelvis en nyuddannet skolelærer - der dengang blev anset for værende et mandefag - får 4.000 kroner mere før skat end en nyuddannet sygeplejerske.

Og det har altså fået den bare 12-årige Amalie Steiniche Bøje til at gribe pennen og rette henvendelse til børnenes statsminister, Mette Frederiksen.

- Hvis jeg nu gerne vil uddanne mig til pædagog, så vil jeg gerne have ligeløn, siger Amalie Steiniche Bøje.

Og hendes håb for brevets effekt er altså ikke til at tage fejl af.

- At tjenestemandsreformen bliver lavet om, siger hun.

Flere prøver at råbe politikere op

Og det er altså ikke kun den 12-årige fra Ikast, der forsøger at gøre noget ved den reform, der fastholder sygeplejersker i ulige løn.

Dansk Sygeplejeråd bakker op om Amalie Steiniche Bøje.

- Det her er jo en helt naturlig ting at tage efter Metoo-debatten, at der også skal være ligeløn mellem mænd og kvinder, siger Anja Laursen, der er kredsformand for kreds Midtjylland hos Dansk Sygeplejeråd.

quoteHvis jeg nu gerne vil uddanne mig til pædagog, så vil jeg gerne have ligeløn.

Amalie Steiniche Bøjes, 12 år, Ikast.

Også Marietta Petersen fra Silkeborg taler for at få fjernet tjenestemandsreformen. 

Hun har også selv taget aktion. Hun er nemlig medstiller af et borgerforslag, der har til formål at ophæve tjenestemandsreformen, der på kun otte dage fik de nødvendige 50.000 underskrifter, der skal til for at få forslaget behandlet i Folketinget.

- Jeg synes jo, det er helt fantastisk, og jeg tror, det fylder ekstra meget i de her tider, hvor vi i den grad kan se, at vores kollegaer forlader faget, og det bunder i en grundløn, som har svært ved at fastholde sygeplejersker, siger Marietta Petersen.

Men selvom Folketinget nu skal tage stilling til borgerforslaget, så understreger en lokal socialdemokrat, at partiet har en ret klar linje på netop dette område.

- Den danske model siger, at de her ting bliver løst mellem arbejdsmarkedets parter, og det skal vi have stor respekt for, siger Karin Gaardsted, der er stedfortrædende medlem af ligestillingsudvalget for socialdemokratiet.

Amalie Steiniche Bøjes brev blev sendt til Mette Frederiksen i mandags, og ifølge TV MIDTVESTs oplysninger, har hun endnu ikke reageret på henvendelsen.
Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Samfund.