Privat plejefirma gik konkurs – men de ældre var meget tilfredse

Et forsøg med ældreplejen i Ikast-Brande Kommune stoppede i sidste uge, fordi det private plejefirma gik konkurs. Men hvor det ikke hang sammen økonomisk, så var borgerne meget tilfredse med den behandling, de modtog, viser en ny rapport.

2:54
Ikast Brande kommune har lavet forsøg med en ny måde at lave hjemmepleje til borgerne i to byer. Det var en succes for de ældre, men også en økonomisk fiasko.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Da Ikast-Brande Kommune i 2019 besluttede at lave et samarbejde med Lokalpleje Danmark, så var det for at forsøge sig med en anderledes model for hjemme- og sygepleje i områderne ved Bording og Engesvang.

Den nye metode gik ud på, at man udliciterede hjemmeplejen og slog den sammen med sygeplejen i de to byer. På den måde mødte borgerne kun få medarbejdere i modsætning til den traditionelle hjemmepleje, hvor borgerne møder flere forskellige medarbejdere. Det hele skulle ske indenfor en uændret ressourceramme.

Forsøget endte dog før tid, da Lokalpleje Danmark 31. august 2021 indleverede en konkursbegæring.

Men selvom økonomien ikke hang sammen, så var borgerne meget glade for den behandling, de fik under forsøget, ligesom medarbejderne havde færre sygedage. Det viser en ny rapport, som Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd Vive har lavet.

En af de borgere, der har oplevet den anderledes pleje, er Dora Danielsen fra Engesvang. Hun har været meget glad for den pleje, hun har modtaget af Lokalpleje Danmark.

- Der er en plejer, man har fast. Og hvis hun så er syg eller har ferie, så er der bare en lille gruppe, de tager af, som kommer ud og hjælper os. Så vi kender dem jo altid. Det er vældigt betryggende, når man ingenting kan selv, siger hun og fortsætter:

- Det giver en meget tæt relation. Man ved, at de kender os, observerer os og ved, hvad vi gerne vil have. Så det er bare godt.

Frank Heidemann er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Ikast-Brande.
Frank Heidemann er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Ikast-Brande.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Arbejder videre med idéen

Lokalpleje Danmark var inspireret af den hollandske Buurtzorg-model, men modellen viste sig ikke at kunne løbe rundt økonomisk i Ikast-Brande Kommune, og det kan derfor ikke kaldes en succes på trods af den høje borgertilfredshed, siger den socialdemokratiske formand for kommunens sundheds- og omsorgsudvalg, Frank Heidemann, der sammen med socialdemokraterne i Ikast-Brande Kommune stemte imod forsøget tilbage i 2019.

- Når de ikke kunne drive virksomheden for det samme som andre private eller kommunens folk kan drive det for, så har man jo stort set lavet en kunstig opnormering. Så man har måske haft noget, der svarede til 20 til 30 procent mere at gøre med. Og så er det jo klart, at så bliver der lige tid til en kop kaffe og lidt mere, forklarer han.

Men selvom forsøget sluttede før tid, så har Ikast-Brande Kommune nu tænkt sig at tage de bedste erfaringer med sig med videre.

- Jeg synes da, at vi har fået midler til at sætte i gang i noget, der hedder 'Projekt Erantis'. Der arbejder man faktisk med præcis de samme tanker, siger Frank Heidemann.

Dora Jensen håber da også, at man i fremtiden kan se frem til ældrepleje, der i højere grad ligner den, hun har modtaget i tiden med Lokalpleje.

- Det kan selvfølgelig aldrig være helt det samme, men det er bare så dejligt at det er nogen, man kender, som dækker ind, når de har ferie, sygdom og afspadsering, siger hun.