Politikere uenige om grøn energi

I aftenens direkte tv-transmission fra produktionshallen i Siemens blev det tydeligt, at Liberal Alliance og SF næppe nogensinde bliver enige på vindmølleområdet.

Det stod helt klart efter aftenens tv-debat mellem SF's Steen Gade og Leif Mikkelsen fra Liberal Alliance, at de to partier står meget langt fra hinanden i forhold til at opnå enighed om fremtidige energiforlig.

En enighed, som der ellers var stor efterspørgsel på, både fra direktøren for havvindmøller på mastodonten Siemens og fra producenter og købere af husstandsvindmøller.

Usund politik

Men Leif Mikkelsen, som er medlem af folketinget for Liberal Alliance og valgt i Vestjyllands Storkreds, er helt uenig i den energipolitik, der er blevet ført de senere år, hvor vindmølleindustrien har fået store offentlige tilskud.

- Der skal ikke føres en politik, hvor tingene afhænger af offentlige tilskud, sagde Leif Mikkelsen blandt andet. Han vil have stoppet offentlige tilskud til drift og opstart af vindmøller fremadrettet.

- Det kan forhåbentligt fortsat betale sig at producere vindmøller, sagde han med henvisning til at en stor del af produktionen i dag går til eksport.

Respekterer nuværende aftaler

Liberal Alliance vil dog ikke gå ind og pille ved de aftaler, der allerede er blevet lavet på området, hvis partiet skulle bestemme. For eksempel den 2020-plan, som alle partier i folketinget står bag, pånær Liberal Alliance.

- Vi respekterer de aftaler, der er lavet indtil nu, fastslog han.

Steen Gade, som ligeledes er medlem af folketinget og valgt i Vestjyllands Storkreds, blot for SF, var modparten i debatten og forsvarede støtten til vindmølleindustrien.

En fantastisk investering

- Det er en fantastisk investering. Det er fornuftig politik, som fremmer både miljø og klima, understregede Steen Gade og pegede på at vindmølleindustrien også betyder mange tusinde produktionsarbejdspladser i Danmark.

Alene på Siemens i Brande er cirka 3500 ansatte beskæftiget. Dertil kommer underleverandører og andre interessenter.

Vindenergi snart den billigste energikilde

Steen Gade medgav, at industrien endnu ikke kan køre rundt uden tilskud, men at den indenfor få år vil kunne det, i hvert fald når det drejer sig om vindmøller på land.

-  Det er snart den billigste energikilde, sagde Steen Gade og tilføjede, at det på sigt vil blive langt dyrere at bygge et nyt kulkraftværk.

Ifølge Steen Gade er støtten til vindmølleindustrien allerede ved at blive udfaset, men støtten vil først blive trukket helt væk når industrien er blevet mere konkurrencedygtig.

Støtten til vindmølleindustrien kommer ikke direkte fra folketinget, men bliver trukket over forbrugernes el-regning.

 


Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Erhverv.