På torsdag er der valg: - Jeg tror, jeg stemmer blåt

Ungdomspolitikere var i dag forbi en lokal skole for at gøre de ældste elever klogere på, hvor krydset skal sættes til det kommende skolevalg.

Det kan være svært at vide, hvor krydset skal sættes. Men ikke desto mindre nærmer tiden sig. Ikke kun for os voksne, der skal sætte kryds i næste måned, når der er kommunalvalg, men også for de unge under 18 år.

Torsdag er der nemlig skolevalg, og i dag har syv ungdomspolitikere været forbi Ikast Nordre Skole for at gøre eleverne klogere på, hvor de skal sætte deres kryds.

- Jeg synes, det er klasse, at de kommer ud. Det hjælper mange, som ikke er afklaret med, hvem de skal stemme på til skolevalget her på torsdag, siger August Randers fra 8. klasse.

I løbet af halvandet time blev emnerne skattebetalt skolemad, grøn omstilling i landbruget og asylpolitik debatteret. Herefter var det tid til valgcafé, hvor eleverne kunne få partierne i tale. Og ifølge partierne er skolevalget en vigtig brik i den demokratiske dannelsesproces.

- Det er virkelig vigtigt for mig at møde op i dag, fordi det her er de unge mennesker. Det er deres fremtid. Det er dem, vi skal have engageret, lyder det fra Siff Tang Lassen, der er ungdomspolitiker i Konservativ Ungdom i Ikast-Brande Kommune.

De sidste tre uger har 8., 9. og 10.-klasse været igennem et undervisningsforløb, hvor de blandt andet har skullet danne egne politiske holdninger og øve sig i at argumentere.

I alt skal 80.000 elever fordelt på 750 skoler rundt om i landet stemme på det ungdomsparti, som de er mest enige med.

Ikke "bare" et skolevalg

Undervisningsministeriet og Folketinget arrangerer sammen med DUF Skolevalget.

- Det er jo allerede i de unge år, at man begynder at tage stilling til, hvad er jeg for en person, hvad betyder noget for mig, og der synes jeg, at skolevalget skaber en god ramme om, at man får den mulighed som ungt menneske og også lærer noget om vores demokrati og at deltage i det, fortæller folketingsmedlem fra Socialdemokratiet Anne Paulin.

Selvom krydset på papiret ikke gør en forskel i det store hele, betyder det stadig en hel del.

- De unge skal til stemmeurnerne på torsdag, og moderpartierne kigger på det, de lytter til, hvad der bliver sagt, og derfor er det vigtigt, at de unge mennesker sætter et kryds, fortæller den konservative ungdomspolitikker Siff Tang Lassen.

Skolevalget har været der siden 2015 og her viser forskningen, at:

- De elever, som deltager i skolevalget, synes også, deres mening bagefter er værd at lytte til. Det gør, at der er en bedre grobund for at engagere sig politisk, til at deltage i debatter med venner og familie, at man engagerer sig i samfundet og faktisk også stemmer til de rigtige valg, fortæller Merle Singer-Lippert, der er ledelseskonsulent i Dansk Ungdoms Fællesråd.

Dagens møde med ungdomspolitikkerne gjorde da også en forskel for de unge samfundsborgere.

- Jeg tror, at jeg stemmer blåt. De gik mere til den end de andre, siger Andrea Andersen fra 8. klasse.

Debatterne fortsætter på skoler landet over de næste tre dage, inden slaget skal stå på torsdag. Her vises valgaftenen på Folketingets tv-kanal torsdag aften.