Overblik: Her er Siemens' op- og nedture

Siemens Gamesa skal fyre medarbejdere i Brande. Siden Siemens kom til Brande i 2004, er det gået op og ned i virksomheden. Få overblikket her.

Siemens kom til det midt- og vestjyske i 2004. Siden er det gået op og ned med udviklingen.
Siemens kom til det midt- og vestjyske i 2004. Siden er det gået op og ned med udviklingen.
Foto: www.siemens.com/press

Vindmølleproducenten Siemens Gamesa har fyret ansatte i Brande. Ifølge fagforeningen 3F handler det om godt 200 medarbejdere.  

I over ti år har Siemens sat sit aftryk på det midt- og vestjyske. Virksomheden kom til Brande i 2004, da den tyske kæmpekoncern købte vindmøllefabrikken Bonus.

Dengang sagde topchefen hos Siemens Power Generation, Klaus Voges, til Børsen:

- For at dække verdens stigende energibehov pålideligt, lønsomt og miljømæssigt forsvarligt skal vi udnytte alle energikilder. Vindenergi vil blive en vigtig del af denne energipulje. 

Fra 2004 og nogle år frem gik udviklingen kun én vej, og det var opad. Siemens gav møllevirksomheden Vestas kamp til stregen, og de hev den ene ordre hjem efter den anden. Den tysk-danske virksomhed udvidede produktionen til Engesvang og ansatte flere og flere medarbejdere. Det gik strygende. Både på markedet i Europa, men også på den anden side af Atlanten.

Overlevede krisen

Da finanskrisen ramte Danmark, fløj Siemens i første omgang lige igennem krisen. Ordrer i milliardklassen blev ved med at vælte ind i 2008. Først i 2009 begyndte virksomheden at kunne mærke krisen.

Ordrerne kom fortsat ind, men i januar 2009 havde de færre ordrer end samme tid året før. Det resulterede i en lavere vækst en forventet, og medarbejderne hos Siemens blev derfor sendt på efteruddannelse og afspadsering i to uger senere på året. Konsekvensen blev, at medarbejdere i Brande og i Engesvang blev afskediget.

- Vi vokser langsommere, end vi havde forventet for eksempelvis for halvandet år siden. Havde vi haft den vækst, vi havde forventet, havde perioden nok været kortere. Det sagde Oliver Lönker, som var direktør for kommunikation ved Siemens i 2009 til TV MIDTVEST. 

Ordrer og afskedigelser

Årene efter krisen gik det op og ned. Virksomheden modtog stadig milliardordrer fra flere steder i verden, men på trods af det blev de nødt til at fyre mere 250 medarbejdere i 2012.

Siden da har virksomheden oplevet at have røde tal på bundlinjen, og de har samtidig inkasseret deres største ordre nogensinde på otte milliarder kroner.

Det seneste år har Siemens lukket afdelingen i Engesvang og fyret over 400 medarbejdere.  De har fået en kæmpe ordre på 113 turbiner til Vattenfall, og nu står virksomheden igen til at fyre medarbejdere. Hvor mange det helt præcist er, vil Siemens ikke ud med, men 3F arrangerer allerede torsdag i denne uge en jobmesse i Remisen i Brande.

Det sker i samarbejde med en række andre fagforeninger og Ikast-Brande kommune. Her vil de fyrede medarbejdere fra Siemens få rådgivning om jobmuligheder og opkvalificering.