Ove har fået ny titel: Insektmobilpilot

Ove Pedersen fra Bording kører rundt med en stor insektfange rpå taget af sin bil. Han fanger insekter til forskerne.

Ove Agnoletti Pedersen her har fået et lidt specielt job. Med et stort net på taget af bilen skal han nemlig køre rundt omkring Bording for at hjælpe insekt-forskningen med at indsamle insekter. 

quoteDer stod, insektmobilpilot. Jeg tænkte, herregud, skal vi ud at flyve?

Ove Agnoletti Pedersen, insektmobilpilot, Bording

- Der stod, insektmobilpilot. Jeg tænkte, herregud, skal vi ud at flyve? siger Ove Agnoletti Pedersen.  

Han faldt egentlig bare over et opslag på facebook, og nu skal han så indfange insekter for Statens Naturhistorisk Museum. Det er ikke i en flyvemaskine men i sin bil. På taget er påspændt en stor, hvid tragt. 

Sådan ser insektmobilen ud i aktion.
Sådan ser insektmobilen ud i aktion.
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

- Der skulle gerne komme mange, så det skal se ud til, at vi har et godt klima for insekter, siger Ove Agnoletti Pedersen, der hverken selv er biolog eller forsker men tidligere smed. 

Men han har bier, og derfor interesserer han sig også for, hvordan det står til med insekterne generelt i Danmark. 

- Det er sådan set noget af det, der har givet tændingen til at se, hvad der kommer ud af det. Og se hvor hårdt det står til med insekte-problemet hele landet over. Om det er bare snak, eller om der er noget om det, siger Ove Agnoletti Pedersen. 

Hvordan står det egentlig til med insekterne

Ove Agnoletti Pedersen er kun en af godt 200 insektmobil piloter i hele landet. Insekterne skal sendes til København, hvor der skal laves dna-undersøgelser. 

Han spænder den store hvide tragt fast på taget af bilen. Når turen er færdig skal de indsamlede insekter sendes til København. 
Han spænder den store hvide tragt fast på taget af bilen. Når turen er færdig skal de indsamlede insekter sendes til København. 
Foto: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

 - Projektet skulle gerne gøre os klogere på tilstanden af de flyvende insekter i Danmark. Er der blevet færre, er der nogen der er kommet flere af? Er der flere  små i forhold til store insekter? siger Jonas Colling Larsen, der er biolog ved Statens Naturhistoriske Museum på Københavns Universitet. 

Forskerne håber på, at projektet kan gøre dem klogere på, hvordan det står til med insekterne i Danmark, og hvordan de lever geografisk. 

- Vi vil gerne se, om vi kan se en sammenhæng mellem de indsamlede insekter og så de naturtyper, som de er indsamlet i, siger Jonas Colling Larsen. 

- De frivillige har en helt afgørende rolle i projektet. Med deres hjælp kan vi få indsamlet insekter fra store dele af landet på kort tid, siger Jonas Colling Larsen. 

Forskerne håber, at kunne finde svar på deres spørgmål i løbet af 2020.