Ole frygter at blive stavnsbundet: En økonomisk håndsrækning er et skridt i den rigtige retning

Der kan være penge på vej til de utrygge naboer, som bor i nærheden af Udrejsecenter Kærshovedgård.

Ole Tranberg er nabo til Udrejsecenter Kærshovedgård i Bording. Han ser gerne en form for økonomisk kompensation til de lokale, der føler sig generet af udrejsecenteret. Foto: Mikael Andersen

Socialdemokratiet har i dag præsenteret syv forslag, der skal skabe mere kontrol med Udrejsecenter Kærshovedgård i Bording. Ole Tranberg er nabo til de afviste asylansøgere, personer på tålt ophold og udviste kriminelle, der bor på udrejsecenteret, og for ham falder forslagene på et tørt sted.

- Det er jo et udtryk for, at man tager vores situation alvorligt, og det har vi jo i hvert fald efterspurgt i de forløbne to-tre år. Det er vi ikke kommet ret vidt med indtil nu, siger han.

Forslag skal forbedre forholdene

Socialdemokratiet vil dels give de lokale en økonomisk kompensation for at være naboer til udrejsecenteret. Desuden foreslår partiet, at borgere og butikker nær Kærshovedgård skal kunne søge om støtte til at etablere overvågning, hegn og vagtværn for at gøre det mere sikkert at bo i byen, og så vil partiet dele udrejsecenterets beboere op, så de beboere, der har begået kriminalitet, skal flyttes væk fra lokalsamfundet.

Læs også Kærshovedgård: S foreslår økonomisk kompensation til naboer

- Vi kompenserer i forvejen borgere, der kommer til at bo tæt på en ny motorvej. Fordi vi erkender, at staten har truffet en beslutning, der går ud over nogle mennesker i samfundet. Udrejsecenteret skal jo ligge et sted, og jeg synes også, at det er rimeligt, at vi kompenserer de mennesker, der bor tæt på, siger udlændingeordfører for Socialdemokratiet, Mattias Tesfaye.

Frygter at blive stavnsbundet

For Ole Tranberg handler en stor del af bekymringen om, hvad udrejsecenteret betyder for værdien af hans hus.

- Jeg har rådført mig med nogle ejendomsmæglere, og jeg må indrømme, at den tilbagemelding, jeg har fået, har ikke været specielt positiv. Det grelleste eksempel var, at det svarede dybest set til at få en motorvej tre meter fra stuehuset, siger han.

En vigtig håndsrækning

De sidste to og et halvt år har politiet sigtet 85 personer fra Udrejsecenter Kærshovedgård. De fleste sigtelser er for butikstyveri, men også brud på loven om euforiserende stoffer, hærværk, vold og trusler om vold. Et skidt ry for Bording, lyder det fra borgerne i dag.

- Selvfølgelig er det negativt. Både for huspriser og andre ting. For lige så snart du kommer andre steder fra, så fokuserer de jo på Kærshovedgård, siger Flemming Holm Nielsen, der bor i Bording.

Utryhed og beymringer kan man jo ikke lægge ind i et regneark, men det ville tage en del af bekyringerne fra os.

Ole Tranberg, nabo til udrejsecenteret

For flere giver det derfor god mening, at Socialdemokratiet foreslår at kompensere de nærmeste naboer økonomisk.

- Ligesom du kan få kompensation, hvis du kommer til at bo op ad en motorvej eller en vindmølle, kunne det måske være en god idé også, hvis man bor op ad et udrejsecenter, siger Ellen Grønbæk Pedersen, der også bor i Bording.

Selv hvis det ikke løser alle problemer, så vil det trods alt være et kærkomment plaster på såret, mener Ole Tranberg.

- Utryhed og beymringer kan man jo ikke lægge ind i et regneark, men det ville tage en del af bekyringerne fra os. I hvert fald tager det den bekymring væk, at hvis man kommer til at stå i en situation, hvor man skal afhænde ejendommen her og nu, så bliver vi ikke blanket fuldstændig af på grund af centret, siger han.

03:57

Socialdemokratiet vil støtte Bording økonomisk på grund af Kærshovedgård.

Luk video