Millioner til Stiesdals flydende vindmølle-fundament

Penge fra energiforskningsprogram skal sætte skub i udviklingen af flydende havvindmøller.

Henrik Stiesdal, der er tidligere teknologidirektør på Siemens Wind Power, har udviklet det flydende fundament til vindmøller.
Henrik Stiesdal, der er tidligere teknologidirektør på Siemens Wind Power, har udviklet det flydende fundament til vindmøller.
Foto: Arkiv

I fremtiden vil flere havvindmøller stå på flydende fundamenter, og arbejdet med at udvikle den helt rigtige løsning har nu fået et kontant tilskud.

Det er havmøllefundamentet TetraSpar, der har fået tilsagn om ni millioner kroner fra energiforskningsprogrammet EUDP.

TetraSpar er opfundet af den tidligere teknologidirektør på Siemens Wind Power i Brande, Henrik Stiesdal, og modellen skal nu videreudvikles i et samarbejde med Aalborg Universitet og Siemens Wind Power.

- TetraSpar er udviklet for at gøre det muligt at installere offshore møller på vanddybder større end 50 meter til konkurrencedygtige priser. Vi håber, at konceptet bliver en gamechanger på offshore vindkraft, og støtten fra EUDP er altafgørende vigtig, siger Henrik Stiesdal i en pressemeddelelse.

Sådan ser Stiesdals vindmøllefundament ud.
Sådan ser Stiesdals vindmøllefundament ud.
Foto: TetraSpar

Både Siemens Wind Power og Vestas har allerede testet flydende havmøller. Fordelen ved de flydende fundamenter er, at man kan placere vindmøller på områder med stor vanddybde - områder hvor det ellers ikke kunne lade sig gøre, hvis fundamentet skulle placeres på havbunden.

- Med bevillingen kan vi styrke og udnytte vores forskning og udvikling af store flydende offshore strukturer. Sammen med konsortiets ekspertise omkring industrialisering, forventer vi at kunne bidrage væsentligt til, at TetraSpar konceptet bringes på markedet og skaber en ny dansk styrkeposition, siger Jens Peter Kofoed fra Aalborg Universitet.

30 projekter har fået tilsagn om støtte fra EUDP - det drejer sig om i alt 153 millioner kroner.

2:39
Se indslag fra januar 2016 om flydende havvindmøller