Milles mareridt stoppede med neurofeedback-behandling: Men nu dropper kommunen behandlingsformen helt

Efter Sundhedsstyrelsens anbefaling om at stoppe neurofeedback-behandling af autister, har Ikast-Brande Kommune valgt droppe behandlingsformen for alle børn og unge.

3:14
Sundsstyrelsen fraråder behandlingen til autister, men i Ikast-Brande går de skridtet videre, og stopper al behandling af børn og unge med neurofeedback.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Ikast-Brande Kommune har valgt at stoppe al behandling af børn og unge med den metode, der hedder neurofeedback.

Det er en behandlingsform, der træner hjernen til at regulere sig selv. Det vil sige, at man lære at kontrollere følelser, sansninger og tanker, som styrer vores adfærd. Det bruges på personer med blandt andet stress, ADHD og søvnbesvær.

Tidligere er metoden også anvendt hos autister, men det fraråder Sundhedsstyrelsen nu, fordi der ikke er evidens for behandlingens effekt. Det har fået Ikast-Brande Kommune til fuldstændig at stoppe med at bruge behandlingsmetoden.

Selvom der ikke er evidens for en særlig effekt af neurofeedback, så har Pia Larsens datter, 8-årige Mille Larsen fra Nørre Snede, haft stor gavn af behandlingsmetoden. 

- Hun er blevet gladere og har mere overskud, fordi hun sover bedre om natten, fortæller Pia Larsen om neurofeedbacks virkning på hendes datter.

Mille Larsen har lidt af voldsomme mareridt, og søvnbesværet gik udover hendes skolegang. Men med neurofeedback kunne den 8-årige skoleelev mærke en effekt på hendes dagligdag.

- Det betyder, at jeg kan have frikvarter, uden at jeg bliver sur hele tiden. Nu er jeg bekymret for, at jeg kan få mareridt igen, siger Mille Larsen, mens hendes mor stemmer i.

- Jeg er megafrustreret, fordi jeg altid er bekymret for, om det kommer tilbage.

Totalt ugennemtænkt

Henrik Christiansen (V) stiller op til byrådet i Ikast-Brande Kommune. Ved siden af arbejder han som pedel på Nørre Snede Skole. Her kan han se virkningen af behandlingen på børnene, og han er derfor bekymret for kommunes beslutning.

- Jeg synes, det er rigtig kortsigtet, fordi jeg kan se hver dag, hvad det gør ved børnene, og det gør ondt helt ind i marven at se, hvad vi har taget fra dem, siger Henrik Christiansen.

Henrik Christiansen mener, at han tydeligt kan se effekten af neurofeedback på berørte børn på Nørre Snede Skole.
Henrik Christiansen mener, at han tydeligt kan se effekten af neurofeedback på berørte børn på Nørre Snede Skole.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Sundhedsstyrelsens anbefalinger er kun tiltænkt børn med autisme, og derfor undrer det byrådskandidaten, at man har taget behandlingsformen fra alle børn.

- Man kunne se på at fjerne det fra børn med autisme. Men her på skolen kan vi se, at neurofeedback virkelig hjælper børn med ADHD. At man tager det væk fra dem, mener jeg, er totalt ugennemtænkt, siger Henrik Christiansen.

Byrådet vil ikke stå på mål for behandlingen

Formanden for Børne- og Undervisningsudvalget i Ikast-Brande Kommune, Simon Vanggaard (DF), oplyser, at udvalgsmedlemmerne ikke var enige om beslutningen om at stoppe behandlinger med neurofeedback. Men han er ikke i tvivl om, at beslutningen er den rigtige.

- Vi synes, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger om børn med autisme er så stærke, at vi ikke kunne fortsætte behandlingen med den viden, siger Simon Vanggaard.

Ved siden af stillingen i Ikast-Brande Kommune har Simon Vanggaard (DF) sit eget rådgivningsfirma.
Ved siden af stillingen i Ikast-Brande Kommune har Simon Vanggaard (DF) sit eget rådgivningsfirma.
Foto: Katrine Angel, TV MIDTVEST

Formanden for udvalget understreger dog, at berørte børn så hurtigt som muligt skal i behandling igen.

- Det er ikke et spørgsmål om økonomi, men når Sundhedsstyrelsen så kraftigt advarer imod behandlingen, så er det ikke noget, vi som politikere kan stå på mål for, siger han.

Men for Pia Larsen kan det komme til at handle om økonomi. Hvis hendes datter igen får behov for behandling, så må familien selv punge ud.

- Hvis vi kommer tilbage til der, hvor vi startede med de søvnløse nætter, kan vi blive nødt til at tage den beslutning, fortæller Pia Larsen.

91 børn og unge har modtaget neurofeedback-behandling i Ikast-Brande Kommune, siden det blev indført i 2019.