Midtjysk samarbejde om faunastriber inspirerer hele landet

I Ikast-Brande og Herning Kommune er de netop nået i mål med at så hele 56 kilometer faunastriber i landskabet.

Faunastriber
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Landmænd i Ikast-Brande og Herning Kommune har sagt  ja til at afgive noget af deres jord til fordel for blomster og planter til glæde for insekter, fugle og dyreliv.

Projektet med faunastriberne har sat frø til et yderst succesfuldt samarbejde mellem dyre- og naturforeninger og landbruget. 

I Herning og Ikast-Brande Kommune, hvor samarbejdet begyndte for tre år, er de netop nået i mål med at så hele 56 kilometer faunastriber i landskabet - en ny rekord.

- Der nogle af fuglearterne i landbrugslandet, der er presset, og kan man skabe lidt mere mad til dem, så er det jo rigtig godt, Lars Holm Hansen, formand for DOF Vestjylland.

Forholdet mellem naturforeninger og landbrugsforeninger har ikke altid været ren idyl. Men nu vækker samarbejdet på tværs af de mange foreninger genlyd over hele landet, hvor lignende projekter er spiret op i både Nordjylland og Nordsjælland.

Og netop faunapletterne langs markerne har fået samarbejdet til at gro mindst lige så hurtigt som planterne. 

- Jo mest mulig natur vil vi selvfølgelig gerne have, men vi vil også gerne have et godt samarbejde, fordi jeg tror faktisk, at et frivilligt samarbejde er det, der er det allerbedste, siger Bent Rasmussen, talsmand for Danmarks Naturfredningsforening i Herning.

Landmænd afgiver gerne jord

Faunastriberne skal netop være et slaraffenland og fristed for alt fra råvildt til fugle og bier. Og til det formål afgiver Anders Obling gerne lidt af sin jord.

- Meget af det er nyttigt også for vores agerbrugsplanter. Vi skal bruge insekter og bier til at bestøve vores afgrøder, siger Anders Obling, landmand i Frølund ved Ikast.

Han venter nu bare på, at faunastriberne vokser op til gavn for naturen og med det også et bedre image til det danske landbrug.

- Jeg håber, det er med til at få øjnene op for byboerne, at vi ikke kun udnytter naturen til produktion, men at vi også der, hvor der er mulighed for det, gør noget for den originale natur, for vildtet, siger Anders Obling.

De 56 kilometer nye faunastriber er fordelt på over 300 forskellige strækninger i Herning og Ikast-Brande Kommuner. 

I år har 52 landmænd bidraget med jord til de mange faunastriber. Landmændene får frøene sponsoreret af kommunen men betaler selv for såningen.