Midt- og vestjyske virksomheder følger præsidentvalget tæt

Hvem der bliver USA's næste præsident kan have store konsekvenser for eksport og aktiemarkeder i det midt- og vestjyske.

Foto: Kim Kvist, TV MIDTVEST

Hele verden venter i dag på, hvem amerikanerne vælger som den næste præsident - Hillary Clinton eller Donald Trump. Også her i landsdelen følger virksomhederne valget tæt. Det kan nemlig have store konsekvenser både for eksporten og aktiemarkederne, når amerikanerne stemmer om, hvem der skal bestride verdens mægtigste post.

En af de virksomheder, der lige nu holder vejret i spænding er DK Company. Den midtjyske tøjgigant omsætter årligt for 3 milliarder kroner og har masser af handel over grænserne.

- Det er det jo rigtig meget, fordi vi handler i dollar. Cirka 70 procent af alle de varer, vi køber, bliver købt i dollar. Derfor er det super vigtigt for os. Udover det, så handler vi med over 30 lande, så vores eksport er også meget afhængig af, hvordan ser man på verden efter i morgen, siger Jens Obel Jørgensen, administrerende direktør hos DK Company i Ikast.

USA er Danmarks tredje største eksportmarked. Allerede inden valget er afgjort, har alene valgkampen fået aktierne til at falde på de fleste børser. Ringkjøbing Landbobank følger interesseret med i valgresultatet.

- Alt efter hvem, der vinder valget der ovre, så er der jo to helt forskellige udfald på, hvad det er for en politik, vi kommer til at følge i den her verden i fremtiden både på handel og omsætning, og derfor vil det have en stor indvirkning på valutakurser fremadrettet, siger Steen Erlandsen, finanschef hos Ringkjøbing Landbobank.

Trump giver bekymrede miner

Det er særligt republikanske Donald Trump, der giver bekymrede miner hos de midt- og vestjyske erhvervsliv. 

- Hvis Trump vinder, så tror jeg på en mere usikker verden, og hvis folk er usikre, så køber man ikke tøj, og i det hele taget vil forbruget falde, siger Jens Obel Jørgensen.

- Hvis Trump kommer til, så vil vi altså se faldende aktiekurser, fordi det er markedet ikke helt forberedt på, siger Steen Erlandsen.

Som en trøst for dem, der har en pensionsopsparing, der er skrumpet under valget, så kan det måske være en trøst, at der historisk set- plejer at blive rettet ud på tingene, når valget engang er ovre og fordøjet. 

- Lige tilbage siden 20'erne. Hvis vi så ser på aktiemarkedets udvikling efter 12 måneder, så er det faktisk ikke de store udsving, vi har haft, siger Steen Erlandsen.

05:00 Luk video