Loyal to Familia: Bandemedlemmer fængslet for afpresning, hærværk og brandstiftelse

Fem yngre mænd er fredag blevet fængslet efter grundlovsforhør ved retten i Herning i en sag om brandstiftelse, trusler og omfattende afpresning.

5:00
Se her et interview med leder af afdelingen for organiseret kriminalitet hos Midt- og Vestjyllands Politi, Mogens Poort.

Fem yngre mænd blev fredag formiddag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Herning, efter at de i går blev anholdt og sigtet for en lang række grove lovovertrædelser.

Tre af mændene er sigtet for forsætlig brandstiftelse, mens to er sigtet efter §281, der omhandler afpresning af særlig grov beskaffenhed, hærværk og telefonisk chikane.

De fem anholdte er henholdsvis 22, 22, 26, 31 og 33 år.

Flere af mændene sættes i forbindelse med den forbudte bandegruppering Loyal To Familia (LTF) – to af dem som fuldgyldige medlemmer. 

En af de to holder til i Herning/Ikast-området. Den anden har bopæl i Sydøstjylland.

Det er sagen om den påsatte brand, der natten til den 28. august nedbrændte en industribygning på Lene Haus Vej i Ikast, som de fem unge mænd sættes i forbindelse med.

Lukkede døre

Under grundlovsforhøret blev dørene lukket, men ud fra det som TV MIDTVESTs reporter nåede at høre om sigtelsen, tyder det på, at sagen er både langvarig og grov.

Ifølge sigtelsen skulle nogle af mændene have afpresset ejeren af en af de virksomheder, som holdt til i industribygningen. Der skulle angiveligt være blevet forlangt  250.000 kroner af virksomhedsejeren.

Såfremt pengene ikke endte i bandemedlemmernes hænder, blev virksomhedsejeren truet med, at der ville ske hans børn og øvrige familie noget.

Bandemedlemmerne skulle angiveligt have sagt, at man vidste, hvor ejerens børn gik i skole.

Flere store summer

Det lykkedes LTF-medlemmerne at afpresse virksomhedsejeren for flere store summer. Først 20.000 kroner, dernæst 75.000 og senere andre beløb i samme størrelsesorden.

I følge sigtelsen skulle et af bandemedlemmerne også have truet med, at der var personer på vej fra København, som bestemt ikke var glade. Derfor fortsatte ejeren med at overføre pengene.

Udover de mundtlige trusler fik ejeren også bandemedlemmernes trusler at føle ved eksempelvis knuste ruder i biler, der holdt på ejerens privatadresse.

Nægtede at betale mere

Det hele kulminerede med den nedbrændte industribygning natten til den 28. august i år, da ejeren nægtede at overføre flere penge.

Politiet har videoovervågning fra natten, hvor man kan se en eller flere personer luske rundt, inden der bliver tændt ild til bygningen.

Nogle af mændene er også sigtet for lignende afpresning af kiosk i området, samt besiddelse af en pistol med ammunition og betragtelige mængder kokain.

Alle fem er fredag eftermiddag blevet varetægtsfængslet i fire uger. Alle fem mænd nægter sig skyldige.

Politiet: Vigtigt at ofre står frem

Lederen af afdelingen for organiseret kriminalitet ved Midt- og Vestjyllands Politi, Mogens Poort, fortæller i en pressemeddelelse, at der er tale om en rigtig grov afpresningssag, og at sagen har mange ofre – helt sikkert også nogle, politiet ikke har talt med endnu.

Han understreger samtidig vigtigheden af, at vidner og ofre står frem og fortæller politiet, hvad de har set og oplevet, så sagen bliver så stærk som muligt. Han opfordrer eventuelle vidner og ofre til at ringe til politiet på telefon 114.

- Og så er det vigtigt for mig at understrege, at midt- og vestjyderne ikke skal gå rundt og frygte bandekriminalitet. Vi er meget opmærksomme på det og slår hårdt ned, så snart der er noget, der spirer, og det er den her sag et godt eksempel på, siger politikommissær Mogens Poort, leder af afdelingen for organiseret kriminalitet, Midt- og Vestjyllands Politi.