Lene må leve med møller trods protest

Trods flere protester og 450 underskrifter mod vindmøller, må Lene Fangel leve med, at de i dag står knap 700 meter fra hendes baghave.

Lene Fangel tabte kampen med møllerne i Brande. Foto: Mark Killigren Akselsen

- Du kan høre den der *wush* *wush* lyd, forklarer Lene Fangel fra Brande.

Lene Fangel må leve med lyden af vindmøller i baghaven. En lyd hun sammen med flere andre borgere gjorde, hvad hun kunne for at undgå.

Der blev slet ikke taget hensyn til de underskrifter overhovedet. Generelt blev der ikke flyttet et eneste komma hos kommunen, på trods af alle de indsigelser der kom.

Lene Fangel, Brande

Men her to år efter hun stod i spidsen for en protestgruppe mod vindmøller, står der nu møller knap 700 meter fra hendes hus.

- Det er meget forskelligt hvad vindretning de står i, om man kan høre dem eller ej, fortæller Lene Fangel.

Selvom det ikke er hver dag møllerne forstyrrer med deres lyd, så generer de.

Ingen hjælp at hente

Lene Fangel havde ellers sammen med en protestgruppe gjort indsigelser, faktisk havde hun samlet 450 underskrifter ind fra nabolaget. Men lige lidt hjalp det.

- Der blev slet ikke taget hensyn til de underskrifter overhovedet. Generelt blev der ikke flyttet et eneste komma hos kommunen, på trods af alle de indsigelser der kom, fortæller Lene Fangel.

Hos kommunen havde de dog lagt sig fast på møller ved motorvejen.

- Tanken er, at vi har lavet et ar i landskabet, når der ligger en motorvej her. Så kunne man jo også placere møller her, når der er forstyrrelser i landskabet, forklarer Henrik Engedahl fra Venstre, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Ikast Brande kommune.

Men den idé var beboerne i området ikke vilde med.

- Dem som bor her, de siger så, hvorfor skal vi bidrage to gange. Vi synes, det var rigeligt med en motorvej, forklarer Henrik Engedahl.

Altid en udfordring

Derfor har Ikast Brande kommune nu forsøgt at kigge nye veje, hvis der skal opsættes flere møller.

- Det er ikke lykkedes og få noget til at glide igennem. Så der er virkelig behov for at overveje, om der er noget man kan gøre anderledes sådan helt grundlæggende, fortæller Henrik Engedahl.

Det har kommunen nedsat et udvalg til at overveje. Et nyt udvalg, der skal forsøge at tænke nye tanker om, hvor der kan placeres møller, så de ikke kommer til at forstyrre borgere. 

- En af de ting vi arbejder med, det er at finde store mennesketomme passager, hvor vi kan sætte møllerne op, eksempelvis i nogle områder med mange grantræer. Det er Christiansborg ikke helt med på endnu, men det er en af de ting vi arbejder på, forklarer Henrik Engedahl.