Kræver svar fra ministeren om Kærshovedgård

Socialdemokraten Thomas Jensen vil have Inger Støjberg til at vurdere, om man sætte et loft over antallet af beboere på Kærshovedgård.

Foto: Arkiv

Kan man sætte en grænse for, hvor mange beboere der må være på Udrejsecenter Kærshovedgård syd for Bording?

Det vil det socialdemokratiske folketingsmedlem Thomas Jensen nu have udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til at svare på.

- Jeg forstår godt borgernes bekymring. Derfor synes jeg også, at det er vigtigt, at vi får ministeren på banen, så hun forholder sig konkret til deres forslag. Og hvis det er sådan, at hun kan følge det, så kan vi bakke op om det. Kan hun ikke følge det, så vil vi godt have en god forklaring på hvorfor ikke, siger Thomas Jensen.

Meldingen kommer efter, at den tidligere amtsborgmester i Ringkøbing Amt, Knud Munk Nielsen, fredag i TV MIDTVEST foreslog, at man sætter et loft på max. 200 beboere på udrejsecentret.

Knud Munk Nielsen, der selv bor i nærheden af Kærshovedgård, frygter, at antallet af konflikter vil stige, hvis der kommer flere beboere på centret.

Beboerne på udrejsecentret er en blanding af afviste og kriminelle asylansøgere og udlændinge på tålt ophold.

Skriftligt svar fra ministeren

Det lykkedes lørdag ikke TV MIDTVEST at få et interview med Inger Støjberg, men i et skriftligt svar skriver hun - uden at tage konkret stilling til forslaget - at hun har stor forståelse for ønsket om et loft over antallet af beboere.

Borgmesteren Ikast-Brande Kommune, Ib Boye Lauritsen, siger, at han hele tiden har ønsket så få beboere på centret som muligt.

- Jeg håber, at man er opmærksom på, at vi er et lille samfund, og at man vil lade være med at fylde flere herud, siger han.

 

Her er det skriftlige svar fra Inger Støjberg

"Regeringen arbejder målrettet på at få udlændinge uden ret til at være i Danmark sendt ud af landet.

Jeg har selvfølgelig stor forståelse for, at der lokalt er et ønske om et loft over antallet af beboere på Kærshovedgård. Vi justerer løbende i indkvarteringssystemet lige så vel som på vores udrejsecentre. Samtidig arbejder myndighederne stadig tættere sammen omkring Kærshovedgård for at skabe så tryg en hverdag for naboerne omkring udrejsecenteret som muligt. Og det er mit indtryk, at den koordination har hjulpet, så man er kommet en del af de vanskeligheder til livs, som man oplevede i starten.

Lige nu er der en normalkapacitet på 400 pladser på Kærshovedgård, men kun op mod halvdelen af pladserne er i brug. Det kan jo være, fordi vi i dag faktisk har et historisk set forholdsvis lavt niveau i antallet af udlændinge i  udsendelsesposition, ligesom det kan skyldes, at en række afviste asylansøgere er rejst af sig selv frem for at skulle blive overført til Kærshovedgård.

Både politi og udlændingemyndigheder arbejder hårdt for, at afviste asylansøgere uden ret til ophold i Danmark skal medvirke til egen hjemsendelse. Derfor har vi bl.a. nu oprettet et nyt hjemsendelsescenter på Sjælland for at optimere denne del af udsendelsesarbejdet yderligere. Og det skal stå helt klart, at jeg styrer efter at få sendt flest muligt ud, ikke at få flest muligt placeret på Kærshovedgård". 
16:30

TV MIDTVEST sendte fredag dette indslag om, hvordan naboerne til Kærshovedgård er påvirket af udrejsecentret.

Luk video