Kommende biogasanlæg generer Ikast-familie

Biogasanlæg kun 20 meter fra families hus i Ikast-Brande Kommune. Ikke godt nok, mener familien.

En familie i Ikast er langt fra begejstret for tanken om, at et stort, økologisk biogasanlæg skal opføres i deres baghave.

- Jeg er simpelthen så vred - jeg kan slet ikke forstå, hvordan det her kan være rigtigt, fortæller Katja Bjerre.

Trods en anbefalet afstand på 500 meter er bygherren og Ikast-Brande Kommune blevet enige om placeringen blot 20 meter fra Katja Bjerres hus.

- Vi er selvfølgelig meget nervøse i forhold til støj-, trafik- og lugtgener. 20 meter er ikke ret langt, siger Katja Bjerre.

Forundret over ny placering

Familien havde egentlig godkendt en anden placering længere oppe ad vejen - en placering, som familien tilbage i 2012 ikke havde noget i mod. Men den placering er nu rykket noget tættere på deres hjem.

- Vi forstår ikke, hvorfor man vælger at rykke så langt under den anbefalede afstand - især ikke når der er otte andre placeringer i Ikast-Brande Kommune, hvor man kan lægge biogasanlægget.

Borgmester i Ikast-Brande Kommune Carsten Kissmeyer er opmærksom på familiens utilfredshed, men understreger, at man indimellem må tage én for holdet.

- Uanset hvor man vælger at placere et biogasanlæg, er der naboer, der er i klemme. Men det er vigtigt at sige, at laver vi motorveje, højspændingsledninger og alt muligt andet, så påvirker det nogen til fordel for fællesskabet.

Biogasanlægget skal årligt behandle cirka 150.000 tons biomasse - hovedsageligt gødning fra kvæg, svin, mink og høns. Det vil i gennemsnit betyde mindst 30 daglige transporter ind og ud fra biogasanlægget i alle hverdage - året rundt.

01:57 Luk video