Ikast tænker ind i boksen: Containere skal redde byen fra butiksdød

Fem containere skal redde Ikast fra butiksdød. Alle med en god idé kan låne containerne kvit og frit i stedet for at bruge penge på et butikslokale.

Mens andre byer forsøger at tænke ud af boksen for at redde handelslivet, så har de på torvet i Ikast gjort det modsatte

Fem containere på 7,5 kvadratmeter skal skaffe flere kunder til byens butikker. Alle kan låne containerne helt gratis, og det er byens nuværende butiksejere, der er gået sammen om at betale for containerne. Morten Kok, der til daglig er restauratør i Ikast, fandt på idéen for et halvt år siden

- Jeg syntes, der var brug for noget mere liv på torvet. Nogle gange var der kun to mennesker, og det er jo ærgerligt. Og så voksede idéen derfra, fortæller han.

quoteJeg syntes, der var brug for noget mere liv på torvet. Nogle gange var der kun to mennesker, og det er jo ærgerligt.

Morten Kok, idémand

Alt fra advokatfirmaer til blomsterhandlere har været med til at finansiere Morten Koks containerdrøm - også selv om det kan være med til at give dem mere konkurrence.

- Vi brænder for byen, og vi vil gerne støtte sådan et initiativ. Det er det vigtigste for os. I en by som Ikast har vi brug for den slags, siger Solvejg Gønkjær Knudsen, der er indehaver af Rex Blomster i Ikast.

De nye containere er stillet op i skyggen af træerne på torvet i Ikast.
De nye containere er stillet op i skyggen af træerne på torvet i Ikast.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Andre byer må gerne kopiere

I dag kunne de første handlende så rykke ind i containerne, og borgerne i Ikast er glade for en ny mulighed for at shoppe lokalt.

- Jeg synes da, det er alle tiders, hvis det kunne trække lidt folk til byen med noget lokal handel. Så det kan kun være positivt, siger Christian Mølbach fra Ikast, der har lagt vejen forbu torvet for at kigge nærmere på de små, intermistiske butikker.

Også borgmesteren er begejstret for containerbyens muligheder.

- Jeg synes, det er skønt. Vi snakker jævnligt om, hvordan vi kan få noget mere liv på pladsen, så at der nu er nogle private, som tager et initiativ, det synes jeg er skønt. Så håber jeg bare, det blver en succes, siger borgmester i Ikast-Brande Kommune, Ib Lauritsen (V).

quoteVi snakker jævnligt om, hvordan vi kan få noget mere liv på pladsen, så at der nu er nogle private, som tager et initiativ, det synes jeg er skønt. Så håber jeg bare, det blver en succes.

Ib Lauritsen, borgmester

Den helt store test kommer i aften, når byen holder Open By Night

- Ambitionen er at få folk til at komme til Ikast. Skabe noget, der gør, at folk vil komme kørende langvejs fra. Hvis man nu kunne lokke folk til at købe noget i en af containerne, så kan det være, at de også skal have noget fra en butik i gågaden, siger Morten Kok.

Han håber, det kan inspierere andre byer til også at tænke ind i boksen.

- Hvis man har en by, der mangler noget liv, så kunne man prøve at kopiere vores koncept. Det er ikke ulovligt, griner han.

Foreløbig skal containerne stå på torvet indtil september. 

Fem containere på torvet i Ikast åbnede i dag for alle sælgere med en god idé.

 


Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Forbrug.