I kørestol som 14-årig: - Jeg har været heldig i forhold til mange andre

Frederik Bay Møller Dahl fra Ikast har været afhængig af gangstativ og kørestol hele livet. Alligevel er han mere positiv end de fleste mennesker.

simg0942.jpg
Foto: Privatfoto

- Må jeg lige komme forbi?

- Undskyld, vil du lige rykke lidt?

24-årige Frederik Bay Møller Dahl er vant til at skabe plads for sig selv.

Det har han gjort hele sit liv.

Som fireårig fik han sit første gangstativ. Som 14-årig skiftede han det ud med en kørestol. Og den skal han sidde i resten af sit liv.

Men alligevel skal der meget til at slå Frederik Bay Møller Dahl ud af den. Han formår nemlig at vende det meste til noget positivt.

- Jeg har været heldig

Frederik er nemlig født med rygmarvsbrok. En sygdom, der udvikles under dannelsen.

- Rygmarvsbrok er en udposning på rygmarven. Og den kan sidde på hele rygmarven. Ved mig sidder den så nede i lænden, hvilket gør, at jeg ikke er særlig handicappet, jeg kan mærke fra knæene og op efter, siger Frederik Bay Møller Dahl. Det betyder, at han er lam fra knæene og ned.

- Så jeg har været heldig i forhold til mange andre.

 
 
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

- Det gik ret hurtigt op for mine forældre, at jeg ikke kom op at gå. Så jeg fik jo lov til at kravle i længere tid. Og så havde de jo en klapvogn, jeg kunne sidde i. Så der gik egentlig noget tid, før jeg fik kørestol.

Den fik han som 14-årig. Han kunne vælge mellem at sætte sig i kørestolen eller fortsætte de mange operationer, han var i gang med.

- Det ville kræve opstramning af senerne i mine hofter, knæ og ankler, og så var der ikke sikkerhed for, at det ville lykkes. Men der var 100 procent sikkerhed for, at det ville gøre nas.

Ingen blå mandag eller skoleudflugt

Derfor har Frederik Bay Møller Dahl ikke fortrudt, at han valgte stolen. Også selvom det betød, at han måtte gå glip af mange oplevelser i sin barndom.

Kørestolen gjorde, at Frederik Bay Møller Dahl måtte vinke farvel til en masse oplevelser i sin barndom.

- Der har været fester, jeg ikke har kunne være med til, fordi det lå på 3. sal. Og udflugter med skolen jeg ikke kunne komme med på, fordi det var et sted, hvor der ikke kunne komme kørestole eller handicappede med.

- Og så var jeg ikke med til min folkeskoleklasses blå mandag, fordi det foregik i et feriecenter, der ikke var tilegnede kørestoltbrugere.

- Men så havde jeg en god blå mandag i Århus med mine forældre

 
 
Foto: Privatfoto

Jeg ser de positive sider

Og lige præcis det med at se positivt på tingene er afgørende for Frederik Bay Møller Dahl. For selvom han er gået glip af diverse udflugter og arrangementer, har det ikke været et problem.

- Der har været mange episoder, hvor jeg er kommet i skole dagen efter, og så har de en masse at snakke om, og det har jeg så ikke. Men igen, så har jeg haft så gode klassekammerater, at de har snakket med mig om nogle andre ting.

Men har du aldrig været træt af at gå glip af alle de her ting?

- Selvfølgelig har der været tidspunkter, hvor det ikke har været sjovt. Det kommer vi jo ikke uden om. Det gælder bare om at kunne se positivt på det og få det vendt lidt rundt.

Altid beskidte hænder

Selvom Frederik Bay Møller Dahl ser de positive sider, møder han en del udfordringer i sin hverdag. For livet i rullestolen er ikke altid nemt. Eller rent.

- Mine hænder bliver jo meget hurtigt beskidte, de fungerer jo som mine ben, så de er i kontakt med, hvad der ellers er af underlag helt tiden. Og det gør, at de skal vaskes konstant.

- Når det gælder madlavning. Problematisk. Hver gang jeg skal fra det ene sted til det anden. Fat i hjulet og så egentlig vaske hænderne igen. 

Og på noget så simpel som en tur ned at handle, kan han møde mange bump på vejen.

- Den værste belægning er uden tvivl grus eller brosten. Sumpet skovbund er også rigtig træls, for så bliver stolen beskidt.

- Og jeg kan jo ikke bare tage skoene af lige som så mange andre, siger Frederik Bay Møller Dahl med et smil på læben.

 
 
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

Far, mor og børn

Hvordan fremtiden tegner sig, har Frederik Bay Møller Dahl en klar drøm om.

- Om ti år der ser jeg mig selv med egen virksomhed. Stadig enkeltmandsvirksomhed, ellers går navnet af det. Og så også med kone og måske også et par børn.

Og måske møder han flere bump på vejen. Men det er ikke noget der skræmmer den nu 24-årige Frederik.

- Det kan godt være noget mere besværligt at finde kærligheden, når man sidder i kørestol, det er der ingen tvivl om.

- Men det handler bare om at finde en, der ser personen før stolen og ikke omvendt. For dem der ser stolen først - det kan måske fungere på kort sigt, men ikke på langt sigt.

Du kan se et længere program om Frederik Bay Møller Dahl herunder:

10:42
24-årige Frederik Bay Møller Dahl fra Ikast har siddet i kørestol, siden han var 14 år. Nu har han fundet sin passion som fotograf.