Gruppeeksamen er tilbage

Folkeskoleeleverne i Ikast-brande Kommune får nu mulighed for at gå til gruppeeksamen når de skal have deres afgangsbevis. Gruppeeksamener har ellers været afskaffet siden 2006, men den nye prøveform er et forsøg på at få eksamen til at minde om den daglige skolegang.

9. klasse på Ejstrupholm Skole er vant til at arbejde i grupper til dagligt. Men siden 2006 har eleverne skulle gå til eksamen individuelt. Og det giver i følge skolen et skævt billede af, hvordan undervisningen, og samfundet i det hele taget, hænger sammen.

- Vi har brug for signalet inde i klassen om at samarbejde, det er en god ting, og vi løfter højere og bedre ved at være to, siger Torben Jensen, der er lærer på Ejstrupholm Skole.

Nu vil Ikast-Brande kommune som et forsøg genindføre skolernes mulighed for at afvikle afgangsprøven som gruppeeksamen. Et forsøg der er både godt og skidt i følge eleverne. Og gruppeeksamener er heller ikke lykken for alle i byrådet. De konservative mener, at de svage elever ikke kommer til orde, mens de dygtigste skal trække læsset for de andre.

- I begge yderpoler får man faktisk ikke vist det man kan. Så vi er meget bekymrende for det, siger Tove Videbæk, der er byrådsmedlem for Konservative i Ikast-Brande Byråd.

Men på Ejstrupholm Skole mener man, at lærerne sagtens kan skelne mellem eleverne, også selvom de har haft deres eksamen gruppevis.

- Så går man til dem der eventuelt skulle højt op, og stiller dem lidt uddybende, og får dem til at snakke noget mere. Og hvis nogen skal hjælpes, så gør vi det i den anden ende, siger Torben Jensen.

Muligheden for gruppeeksamen træder i kræft allerede til sommerens afgangsprøver.