Gift-resistente rotter bekæmpes med mere gift

Ikast-Brande Kommune har store rotteproblemer. Dem vil de løse med mere gift. Det på trods af, at rotterne begynder at blive resistente, og det er imod byrådets rotteplaner.

070314_rottegift_0.jpg

- Nogle byområder er så hårdt ramt af rotter, at der ofte ses rotter, der færdes på jordoverfladen.

- Det vurderes, at der her og nu er behov for en akut indsats i Bording og Ejstrupholm for at dæmme op for problemerne og minimere risikoen for, at rotterne trænger ind i boliger og bygninger.

Sådan lyder to konstateringer i en dagsorden fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar i Ikast-Brande Kommune, der er i bred omfang er plaget af rotter.

- Vi har et rotteproblem, der er større, end vi havde regnet med, siger Henrik Engedahl, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Ikast-Brande Kommune.

Grunden til, at kommunen er blevet overrasket over rotteproblemets omfang, er, at kommunen har hjemtaget arbejdet med rottebekæmpelse fra 1. januar 2014, efter at bekæmpelsen i en periode har været udliciteret. Nu er kommunen gået igang med at løse det akutte rotteproblem. Med en stærkere gift.

Resistente rotter

I notatet til udvalgsmødet står der, at der i visse dele af kommunen er rotter, som er resistente over for de mildes former af gift. Dermed har kommunen øget mængden af den kraftigste gift, de kan bruge, fra to kg i 2009 til hele 67 kg i 2012.

Kommunens egen entreprenørafdeling lægger i notatet vægt på, at mere gift til bekæmpelse er en nødløsning, som ikke er en langtidsholdbar løsning. I stedet foreslår de, at man investerer i 200 elektroniske fælder i stedet for at bruge mere gift.

Samtidig er brug af mere gift også i strid med den rottehandlingsplan, som byrådet har vedtaget i 2013.

- Vi fortsætter ikke på den samme bane, hverken på den korte eller på den lange bane. Vi går hårdere til værks nu, vi bruger kraftigere gifte nu for at få bugt med det her problem, siger Teknik- og Miljøudvalgsformand Henrik Engedahl, der fastslår, at når kommunen får et større overblik over rottesituationen, vil man genoverveje at investere i fælderne.

Indtil videre er det planen, at rotteproblemet skal til debat i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2015.

Nødløsningen med rottegift koster her og nu 50.000 kroner. 200 elektroniske rottefælde vil have en årlig udgift på 550.000 kroner.

Se mere om sagen i nyhederne klokken 19.30:

2:19
Rotterne ved at være immune over for gift, men politikere tøver med at bevilge penge til effektive fælder