Frikommuneforsøg: Ikast-Brandes succes kan blive til lov

Et frikommuneforsøg i Ikast-Brande, der giver socialrådgivere mindre papirarbejde har været en succes. Nu bliver det en del af at lovforslag.

Social- og ældreminister Astrid Krag præsenterede tidligere på året reformen "Børnene Først", men er allerede ved at se på yderligere forbedringer.
Social- og ældreminister Astrid Krag præsenterede tidligere på året reformen "Børnene Først", men er allerede ved at se på yderligere forbedringer.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Et frikommuneforsøg fra Ikast-Brande er nu klar til at blive en del af et nyt udspil til "Barnets Lov". Det skriver DR Nyheder.

I fire år har socialrådgivere haft mulighed for at droppe de ellers obligatoriske børnefaglige undersøgelser, når det giver mening. 

Resultatet har været, at udsatte børn får hurtigere og bedre hjælp, mens socialrådgiverne slipper for at skrive lange rapporter.

Og det er erfaringerne herfra, som Regeringen nu tager med i et lovforslag til en ny "Barnets Lov". 

Noget der vil give rigtig god mening. 

- Mottoet har været at gå fra dokumentation til relation. Det skal ikke handle om papirarbejdet, men om at dyrke kontakten mellem parterne og lade fagligheden komme til udtryk den vej igennem, siger Thomas Østergaard (V), der er byrådsmedlem i Ikast-Brande Kommune. 

I sit virke som medlem af byrådet har Thomas Østergaard (V) været i praktik i Familiehuset, hvorfra han har oplevet, hvordan forsøget har ændret måden sagsbehandlere arbejder på. 

Ved den nye metode får børnene en tablet i hånden, og skal på en skala fra 1-8 svare på spørgsmål som; hvor godt de føler sig forstået, hvordan de har det, og om de føler, at de bliver hjulpet. Spørgsmål man følger op på hen ad vejen. 

- Der skal ikke længere bruges lang tid ved skrivebordet, inden sagsbehandlingen går i gang. Man sidder ude ved familierne og lærer nogle af tingene hen ad vejen, og det har alle parter været godt tilfredse med, siger Thomas Østergaard (V).

Socialrådgivere jubler 

Og det er ikke kun ham, der er svært begejstret for forsøget. Det er de socialrådgivere han har talt med også.

Og generelt er der opbakning til den nye måde at gøre det på. Det fortæller næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, Signe Færch, til DR.

- Det giver mulighed for at inddrage familierne meget bedre og få hjælpen i værk meget hurtigere, end man kan i det nuværende system. Så synes jeg også, at det er modigt fra politisk side, fordi det er at gå væk fra kontrol, dokumentation og bureaukrati, siger hun.

I Ikast-Brande er selve forsøgsperioden overstået, men man har holdt fast i de nye metoder og agter at gøre det, indtil den nye "Barnets Lov" kommer, lyder det fra Thomas Østergaard, der forventer, at kommunens forsøg bliver en del loven.