Fra tørv til tekstil: Laura Liv Weikop styrer fem forskellige museer

Laura Liv Weikop rykkede familien fra Frederiksberg til Herning, da drømmejobbet for to år siden kaldte på hende hos Museum Midtjylland.

Alsidig og anderledes.

quoteDet kan være udfordrende til tider, men det rummer også muligheder for at fortælle mange historier. 

Laura Liv Weikop, museumsinspektør, Midtjyllands Museum

De to ord beskriver ganske godt den hverdag Laura Liv Weikop har som museumsinspektør på Muesum Midtjylland i Herning og Ikast/Brande kommuner. Hun har ansvaret for fem forskellige museer i de to kommuner.

Museum Midtjyllands fem museer

Her beskæftiger hun sig med mange af de ting hun har drømt om at gøre til sin levevej, men da de fem museer har forskellige profiler er Laura Liv Weikop også blevet udfordret på for hende ukendte arbejdsområder. For ekspert i alle detaljer på museerne er hun ikke.

- Selvfølgelig er det svært, fordi man spreder sig over meget forskelligt. Det kan være udfordrende til tider, men det rummer også muligheder for at fortælle mange historier som alle sammen er enormt signifikante for hvor vi bor, og det område vi dækker som museum og statsankerkendt museum, fortæller Laura Liv Weikop. 

Sjældent to dage er ens, når man står i spidsen for fem forskellige museer.
Sjældent to dage er ens, når man står i spidsen for fem forskellige museer.
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

Selvom hun ikke var prototypen på en museumsinspektør, da hun som 31-årig og tilflytter fra København for to år siden overtog opgaven er hun blevet taget godt imod.

quoteJeg er sikker på, at der var nogle som tænkte, da vi flyttede hertil, nå, men hun er her et års tid eller to, og så er hun væk igen. Nu har vi været her i to år, og vi bliver

Laura Liv Weikop, museumsinspektør, Museum Midtjylland

I starten blev hun testet, især af de frivillige, på dialekten. Men den smilende københavner havde læst på lektien hjemmefra og vandt hurtigt respekt hos såvel medarbejde som frivillige omkring de fem museer.

Stilsikkert skifte

Udfordringer må der ellers siges at have været nok af for Laura Liv Weikop. Fra fashionable Frederiksberg og et job på et design museum til det mere traditionelle museumsmiljø på Museum Midtjylland og et privatliv der med et lille barn rykkede med til Herning. Hårdt arbejde har været museumsinspektørens tilgang til at vinde respekt fra hendes nye midtjyske omgivelser.

- Personligt synes jeg ikke, at jeg har mødt Janteloven. I branchen er jeg, fordi jeg er ung, blevet set an. Man skal præstere og vise, at man kan noget og mene noget, og jeg er sikker på, at der var nogle som tænkte, da vi flyttede hertil, nå, men hun er her et års tid eller to, og så er hun væk igen. Nu har vi været her i to år, og vi bliver, lyder det fra Laura Liv Weikop.

Laura Liv Weikop håber i fremtiden, at den arbejdende systuen på Tekstilmuseet kan få en mere fremtrædende rolle, så det er hun i gang med at søge penge til.
Laura Liv Weikop håber i fremtiden, at den arbejdende systuen på Tekstilmuseet kan få en mere fremtrædende rolle, så det er hun i gang med at søge penge til.
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

Inden længe er hun dog væk for en tid. Laura Liv Weikop er gravid med sit andet barn. Og selvom hun har taget arbejdet på Museum Midtjylland til sig, så erkender hun, at hun for en stund vil komme til at glemme alt om de mange detaljer og historier museerne rummer.

 

Formidling i fokus

Et af de første store projekter under Laura Liv Weikops ledelse var fornyelsen af udstillingen på Tekstilmuseet. Den nye store permanente udstilling ”Made in Midtjylland” åbnede i 2018 med stor succes.

Tekstilmuseet er et af de steder Laura Liv har skabt store forandringer.
Tekstilmuseet er et af de steder Laura Liv har skabt store forandringer.
Foto: Anne Moulvad, TV MIDTVEST

Museernes nye direktør kom med en klar ide om, hvordan der skulle formidles. I samarbejde med historikerne er arbejdet med at skabe interessante udstillinger en vigtig del af dagligdagen.

- Jeg har ikke alle svarene på alt. Det lærer jeg lige så stille hen ad vejen, og jeg har rigtig meget jeg stadig mangler at lære. Selvfølgelig er det svært, og det er noget helt andet.

- Jeg kommer fra et design museum fra København og herover. Det er noget helt andet, men der er også nogle overlap, og det jeg kommer med er også hvordan kan vi gribe formidlingen an. Det er det jeg kan byde ind med, som jeg kan udfordre med, og det er noget som kan gå ind og være pingpong med historikerne og arkæologerne, fortæller Laura Liv Weikop.

De fem museer der er under Laura Liv Weikops ledelse oplevede i 2017 en fremgang i besøgstallet på 25 procent.

Se hele indslaget med Laura Liv Weikop her.