Fra tandlæge til tøjhandler: Stress fik Kirsa til at ændre spor

Efter to års sygdom valgte en tandlæge at sadle helt om. Det blev lykken.

Kirsa blev hårdt ramt af stress, da hun arbejdede som tandlæge.
Kirsa blev hårdt ramt af stress, da hun arbejdede som tandlæge.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Kirsa Jespersen får aldrig et tandlægebor i hånden igen, og hun har bedøvet sin sidste patient.

Ikke fordi hun ikke var god til at være tandlæge, men fordi faget efter 13 år borede for mange huller i hendes omsorgsfulde sind.

I to år var hun så voldsomt ramt af stress, at hun til sidst ikke følte sig værdig til at være en del af sin familie med ægtefælle og to sønner.

Kirsa er vokset op i Ikast, og det er også her hun har fundet en ny mening med sit arbejdsliv langt fra den hvide kittel. I dag er hun sammen med sin bror medejer af virksomheden Curvii, der både er en webshop og en fysik butik, der sælger modetøj til kvinder fra størrelse 42 til 60.

- Jeg glæder mig til at komme på arbejde og føler faktisk, at jeg gør noget godt for kunderne hver eneste dag, understreger den tidligere tandlæge.

Livet som tandlæge blev for meget for Kirsa Jespersen.
Livet som tandlæge blev for meget for Kirsa Jespersen.
Foto: Hans Vittarp TV MIDTVEST

Det blev for meget

Hendes nedtur begyndte, da hun var ansat ved den kommunale tandpleje i Vojens. Hun var en afholdt medarbejder og tillidskvinde. Tidspres, lange ventetider og så et job, hvor der ikke er plads til fejl, er nogle af årsagerne til sammenbruddet. Men også hendes omsorgsgen bærer en del af skylden.

- Jeg havde børn og voksne fra belastede områder, der havde behov for hjælp i livet og slet ikke havde det godt. Jeg ordnede deres tænder, men resten af mennesket kunne jeg ikke hjælpe. Jeg kunne ikke lade være med at tage de skæbner inden for kitlen, forklarer hun.

Kirsa Jespersen kørte på arbejde med hjertebanken og ondt i brystet. Nogle gange overvejede hun at køre i grøften, så hun kunne slippe for at komme på klinikken den dag.

- Når jeg sad i tandlægestolen, kørte hele lokalet rundt, og nogle gange var jeg så svimmel, at jeg ikke kunne udføre mit arbejde. Hjemme kogte mit temperament helt over, og jeg kunne blive rasende over små ting. Og om natten vågnede jeg ved, jeg sad op og skreg af forskrækkelse og angst, fortæller Kirsa Jespersen.  

Måtte starte forfra

Længe tænkte Kirsa Jespersen, at hun bare skulle tage sig sammen. Men til sidst krakelerede facaden.  

- Jeg lå i sengen i mange dage, og der gik rigtig lang tid, inden jeg vovede mig uden for døren og begyndte at gå ture. Jeg tænkte, hvad skal der blive af mig, hvad skal jeg leve af, hvad vil familien egentligt med mig, jeg kunne jo ikke bruges til noget. Nogle gange tænkte jeg bare på at sætte den ene fod foran den anden. Det var virkeligt hårdt, fortæller hun.

Hun var sygemeldt med stress i et år, og så mente jobkonsulenten, hun var klar til at arbejde igen. Hun fik et 15 timers job hos en tandlæge i Haderslev, hvor hun boede. Men det viste sig snart, at stressen ikke havde sluppet sit voldsomme tag. Hun fik det tiltagende dårligt, blev desorienteret og vidste ikke, hvordan hun skulle behandle patienterne og snart var hun nede i det sorte hul igen.

Under tilbagefaldet valgte Kirsa Jespersen at takke nej til offentlige ydelser. I et år blev hun hjemmegående husmor, og familien levede af ægtefællens indtægt. Her fik hun den ro, der skulle til for at blive helt rask.

Derefter kom hun igen tilbage i en stilling som tandlæge, som hun denne gang evnede at passe uden problemer. Men i de to år stressen havde banket hende helt ned, var der sået et frø og et håb om at finde et job, der ikke bare var til at holde ud, men som hun også kunne glæde sig til at være i.

Kirsa bror var startet som iværksætter i Ikast, og Kirsa ville gerne være med i hans forretning.
Kirsa bror var startet som iværksætter i Ikast, og Kirsa ville gerne være med i hans forretning.
Foto: Hans Vittarp TV MIDTVEST

Søskendeforetagende

Hendes bror, Kent Medom var startet som iværksætter i Ikast, og Kirsa så det engagement og den begejstring, han udstrålede. Hun vidste, han manglede en samarbejdspartner og kørte derfor de 130 kilometer fra Haderslev til Ikast og for at spørge, om han ville have hende.

Det ville han gerne.

Sammen har de to iværksættersøskende opbygget en virksomhed med 10 ansatte, der har fokus på former, farver og modestyles til kraftige kvinder.

Hver dag bruger Kirsa Jespersen tre timer på landevejen mellem sit hjem og arbejde, men det betyder ingenting, for arbejdsglæden er tilbage.

- Jeg har det sådan, at når jeg står op om morgenen og kører afsted, så ser jeg det ikke som et arbejde. Det er en hobby. Det er da ikke bare en dans på roser og blomstrende kjoler alt sammen, men selv de svære ting kan jeg sagtens håndtere. Jeg har fået et arbejde, jeg kan rumme og have inden i mig, og det har været lykken at skifte fra tandlæge til tøjhandler, fastslår Kirsa Jespersen.  

9:13
Kom helt tæt på Kirsas historie her.