Flagdag markeret i Ikast: - Anerkendelsen betyder meget for soldaterne

De udsendte soldaters pårørende blev også hyldet ved arrangementet på Torvet i Ikast.

Flagdagen er et årligt arrangement, hvor vi mindes de faldne danske soldater og hylder dem, der har været udsendt.
Flagdagen er et årligt arrangement, hvor vi mindes de faldne danske soldater og hylder dem, der har været udsendt.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Med en masse vajende Dannebrog og taler rundt omkring i landet blev de danske udsendte soldater søndag hyldet for deres indsats til den årlige flagdag.

Særligt i København er dagen blevet markeret, men også her i landsdelen er soldaternes indsats blevet markeret. Det blev det blandt andet i Ikast med en tale fra oberstløjtnant og distriktschef i Hjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland,  Per Martin Nikolajsen.

- Jeg synes, at flagdagen er utrolig vigtig for os veteraner. Det er en rigtig fin lejlighed til at mindes og ære dem, vi har mistet, men også til at mødes med de kolleger og kammerater, vi har været udsendt med til verdens brændpunkter, fortæller oberstløjtnanten.

Men flagdagens vigtigste funktion er nu alligevel, at mærke danskernes anerkendelse, mener Per Martin Nikolajsen.

- Det er den dag, hvor hele nationen anerkender soldaternes indsats gennem rigtig mange år. Der er ingen tvivl om, at anerkendelsen og de rosende ord betyder meget for soldaterne, og jeg synes, at alle der har været udsendt fortjener den anerkendelse, fortæller distriktschefen.

flagdag ikast
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Pårørende blev også hyldet

Flagdagen i år var dog ganske særlig. Foruden soldaternes indsats, så hyldede man også de pårørende, der sørger for, at soldaterne trygt kan tage ud med den sikkerhed, at der er taget hånd om hverdagens problemer.

Derfor blev der blandt andet også i Ikast delt medaljer ud til børn af udsendte soldater.

- De pårørende spiller en utrolig stor rolle. Hvis man er udsendt og ikke har fuldstændig ro på bagsmækken derhjemme, så har man en meget dårligere udsendelse. Dagligdagsproblemerne forsvinder ikke, bare fordi vi er udsendt, så det er vigtigt, at vi også hædrer deres indsats, for uden dem kunne vi ikke løse problemerne i verdens brændpunkter, siger Per Martin Nikolajsen.

På Christiansborg blev flagdagen markeret med tale fra statsministeren, forsvarsministeren og udenrigsministeren, mens kronprinseparret også var til stede.