Fejl i låsesystem: Beboere på Kærshovedgård kan lige nu komme og gå, som de vil

Retssager mod en række beboere på udrejsecenteret bliver udsat på grund af systemfejlen. En advokat og Søren Pape Poulsen (K) kalder situationen skandaløs. Minister lover, at der er en midlertidig, og manuel, kontrol på vej.

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)
Foto: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

En række retssager om brud på meldepligten på Udrejsecenter Kærshovedgård bliver nu udsat på grund af en teknisk fejl på dét system, der skal registrere, hvornår beboerne går ind og ud af udrejsecentret.

Det har Rigsadvokaten besluttet, fordi systemets registreringer ikke kan bruges som bevismateriale i sager om brud på melde- og opholdspligten, mens fejlen står på.

Seks varetægtsfængslede beboere er på den baggrund blevet løsladt igen, mens seks andre sager er udsat på ubestemt tid.

Situationen er skandaløs mener den tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

- Lige nu kan man overtræde loven, uden det har konsekvenser bare fordi, man ikke vil sætte nogle kryds på et stykke papir. Det kan ikke være rigtigt, siger han til TV MIDTVEST.

- Jeg vil bare have, der sidder en ved indgangen og krydser af, at borgerne overholder deres meldepligt. Det må man gøre i den korte tid, det tager at få systemet til at fungere igen.

Advokat: Retssikkerheden sat på spil

Advokat Jakob Fastrup, der er forsvarer for flere af beboerne, stemmer i. Han mener, retssikkerheden er truet.

- Jeg synes, det er en skandale.

- Domstolene risikerer at afsige forkerte domme. Anklagerne risikerer at komme med forkerte oplysninger og strafpåstande – simpelthen fordi systemet ikke virker, siger Jakob Fastrup.

Minister: Kontrollen er på vej

Udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), erkender problemet. Han har nu i sinde at iværksætte den manuelle kontrol, Søren Pape Poulsen efterlyser, i løbet af de næste dage.

- Indtil vi er helt sikre på, vi har et system, som alle er trygge ved, så er vi nødt til at køre en god gammeldags, manuel kontrol. Så det kommer desværre til at koste penge, men det er vigtigt for mig, at vi har styr på de mennesker, som er i landet uden at være her på et lovligt ophold.

- Mit håb er virkelig, at vi ikke får aflyst retsmøder, så de mennesker, der bryder deres melde- og opholdspligt bliver straffet, siger Mattias Tesfaye.

Beboerne på Kærshovedgård er afviste asylansøgere, udviste kriminelle og personer på tålt ophold.