Guldminen

FCM-chef vil lave børn til supermennesker: - Pengene ligger i menneskelig dannelse

På idrætsfriskolen Guldminen vil FC Midtjylland skabe fremtidens superstjerner inden for fodbold og håndbold.

FC Midtjyllands direktør Claus Steinlein er ikke i tvivl om, at Guldminen er den rigtige vej at gå.
FC Midtjyllands direktør Claus Steinlein er ikke i tvivl om, at Guldminen er den rigtige vej at gå.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Målet har hele tiden været klart for Claus Steinlein: Guldminen skal uddanne verdens bedste fodbold- og håndboldspillere.

Idrætsfriskolen Guldminen i Ikast er skabt i et samarbejde mellem ISI - Idrætsskolerne Ikast og FC Midtjylland, og som administrerende direktør for fodboldklubben har Claus Steinlein en stor aktie i skolens tilblivelse.

- Hvis man tager dannelsen og kombinerer den med dedikerede ansatte, så vil Guldminen bare fortsætte med at producere den ene superatlet og det ene supermenneske efter det andet, som får det fulde potentiale ud af sig selv, siger han.

Skolen slog dørene op for den første årgang elever i 2019, og det er første gang at en skole i Danmark så direkte fokuserer på talentudvikling hos børn fra fem-seks år. Men det er nødvendigt at starte tidligt, mener Claus Steinlein.

- Vi tror ikke så meget på talent. Vi tror ikke på, at man er født til at blive verdens bedste fodbold- eller håndboldspiller, men vi tror på, at det er noget, man kan træne sig til. Jo mere træning, jo bedre bliver du, siger han.

Millioner tjent på talentudvikling

Der er ikke noget nyt i, at FC Midtjylland kaster sig over talentudvikling.

I 2004 startede klubben sit talentakademi, hvor unge fra 15 år kan spille fodbold sideløbende med deres ungdomsuddannelse. Siden dengang har salg af talenter fra akademiet indbragt FC Midtjylland over en kvart milliard kroner, og det har gjort talentudvikling til en del af klubbens DNA.

Akademiet har fostret fodboldstjerner som Simon Kjær, Pione Sisto og Rasmus Nissen Kristensen, der hver især er blevet solgt til udlandet for mellem 30 og 50 millioner kroner, og begge de danske landsholdsanførere kommer også fra FC Midtjyllands talentakademi.

- Det er for mig et bevis på, at vi gør det på den rigtige måde, slår Claus Steinlein fast.

Det giver resultater, når mennesker har det godt

Med Guldminen har han ambitioner om at tage talentudviklingen et skridt videre ved at starte den fysiske træning adskillige år tidligere. Børnene på skolen træner både morgen og eftermiddag, og i timerne mellem træningsmodulerne får de almindelig undervisning. Der skal nemlig også andet end fodbold på skemaet, hvis man vil skabe en verdensstjerne.

- Vi tror på, at mennesker der har det godt, de performer godt. Og det er jo ikke anderledes med de seksårige. Forretningen ligger ikke i cool cash, fordi vi ved, at pengene ligger i menneskelig dannelse. Alle mennesker skal have det godt, for det er det, der giver resultater, siger Claus Steinlein.

Talentudvikling på børneniveau handler ikke kun om at træne kommende fodbold- og håndboldstjerner til at være fysisk stærke. På Guldminen vil man skabe hele mennesker, forklarer FCM-chefen.

- Der er kun 12 elever på hver årgang, så vi skal have det bedste guld ud af hver elev. Nogle af dem vil selvfølgelig ende på fodboldbanen, hvor nogle vil ende med at spille for de store klubber. Det er den ene drøm. Men guldet skal også være det bedste i hvert enkelt menneske. Så jeg er lige så stolt, når jeg møder en guldmineelev om 20 år, og de har deres egen virksomhed eller de er postbud, fordi det var det, de drømte om. Vi skal have det fulde potentiale ud af hvert enkelt lille guldbarn, siger han.

Se første afsnit af serien om Guldminen

TV MIDTVEST har i halvandet år fulgt den første årgang på Guldminen, og det er blevet til fire programmer. Første afsnit har premiere søndag klokken 19.55, men du kan allerede nu se afsnittet i TV MIDTVEST Play-appen eller lige her: