Familie går all in på genbrug: - Jeg har selv været en kæmpe forbruger

Da Christinna Thiesgaard blev mor, valgte hun en livsstil, der skal begrænse familiens CO2-aftryk.

04:06

Se indslaget med familien fra Nørre Snede. Video: Mikael Andersen, TV MIDTVEST

Det er moderne at købe genbrug.

Genbrugsbutikker kan fortælle, at især unge mennesker viser en stigende interesse for at fylde garderobe og hjem med genbrugsguld. 

Læs også Enorm interesse for genbrug: 12.000 mennesker til bagagerumsmarked i Søndervig

Men det er nok alligevel de færreste, der er så hyppig en gæst i genbrugsbutikkerne som Christinna Thisgaard. 

Det giver en mental frihed, at jeg ikke behøver at købe noget. 

Christinna Thisgaard

I hendes hjem i Nørre Snede er de eneste indkøb, der ikke er genbrug, hvidevarerne. 

- Vi var meget i tvivl, men vi blev enige om, at det nok var bedre at købe nyt, så det havde den bedste energimærkning, fortæller Christinna Thisgaard. 

Christinna Thisgaard og hendes familie køber aldrig tøj, legetøj eller møbler fra nyt. Den bæredygtig tankegang er blevet en livsstil for familien. 

Ændrede sin livsstil totalt

Men sådan har det ikke altid været.

- Jeg har selv været en kæmpe forbruger af make-up, hudprodukter, parfumer og tøj. Jeg havde ingen idé om, hvor meget tøjproduktion sviner, fortæller Christinna Thisgaard. 

Det hele ændrede sig, da hun blev mor. 

- Det begyndte at gå op for mig, hvilke værdier vi gerne vil give vores datter. Hun kommer jo til at kopiere, hvad vi gør, fortæller Christinna Thisgaard.

Familiens bæredygtige hus i Nørre Snede.  Foto: Mikael Andersen - TV MIDTVEST

For familien Thisgaard var der ikke langt fra tanke til handling. Familien byggede for to år siden et bæredygtigt træhus i Nørre Snede i et område, hvor husene skal leve op til forskellige krav.

Huset er bygget af håndskårne bjælker og isoleret med papirstrimler. Huset opvarmes med jordvarme, og der må ikke gødes på grunden eller bruges kemikalier.

- Vi så et program om én, der havde bygget et bæredygtigt hus i træ. Det ville vi også, siger hun. 

Familien bakker op

Huset er indrettet med genbrugsting og materialer uden skadelige giftstoffer. Familien har for eksempel en alternativ sofa, der egentlig bare er nogle madrasser på gulvet. 

- Vi kunne ikke finde en sofa, der ikke var overfladebehandlet, og den kemi ville vi gerne undgå. Så det blev sådan her, siger Christinna Thisgaard. 

Familiens alternative sofa.  Foto: Mikael Andersen - TV MIDTVEST

Christinna Thisgaard fortæller, at den ældre generation i familien har været søde til at bakke op om deres valg. For eksempel har Christinna Thisgaard et særligt ønske til fødselsdags- og julegaver.

- Hvis der skal være nogle gaver, så er det nogle specifikke ting, vi ønsker os, og det skal gerne være genbrug. Det har de været super søde til at overholde. De har for eksempel givet oplevelser i stedet for, fortæller hun. 

Den alternative sofa er de øvrige famililemedlemmer dog mindre glade for. 

- De vil helst sidde oppe ved bordet. De forstår slet ikke, vi har valgt den løsning, siger hun med et grin. 

Kører stadig i bil

Selvom familien Thisgaard går langt for at begrænse deres negative indvirkning på miljøet, så er der områder, hvor de har valgt at gå på kompromis. 

- Vi bor i Nørre Snede, så vi kører i bil, når vi skal besøge familie og venner eller handle i de større byer. Der er ikke nogen togstation i Nørre Snede, så det er lidt svært at komme omkring. Man kan godt leve helt CO2-neutralt, men det har jeg ikke lyst til, siger hun.

Christinna Thisgaard køber de ting, familien har brug for, i den lokale genbrugsforretning.  Foto: Mikael Andersen - TV MIDTVEST

Hun fortæller, at hun ikke savner sine gamle forbrugsvaner.

- Det giver en mental frihed, at jeg ikke behøver at købe noget. 

Selvom den bæredygtige løsning er den helt rigtige for Christinna Thisgaard og familien, så har hun lært, at det ikke nødvendigvis er sådan for andre.

- Man kan ikke presse det ned over hovedet på folk, og det er heller ikke alle, der gider at høre på det. De bliver mega trætte af det. For os handler det om, hvad vi har det godt med, siger hun.