Familie flytter fra Slagelse til Ikast for ni-årig: Vi vil det bedste for vores børn

Allan og Mathilde Lawaetz vil gøre alt for deres børn - også når det indebærer at flytte hele vejen fra Slagelse til Ikast.

Allan og Mathilde Lawaetz fra Slagelse er her med til sønnen Tristans optagelsesdag forud for starten på Guldminen. Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Mens ni-årige Tristan Lawaetz gør sit bedste for at imponere fodboldtrænerne, står hans forældre på sidelinjen og er mindst lige så spændte.

Det er en kølig februarmorgen i 2019, og FC Midtjylland har inviteret alle interesserede til optagelsesdag på en helt ny idrætsfriskole for fodboldtalenter ved navn Guldminen. Og familien Lawaetz er mere end bare almindeligt interesserede.

- Det er en vild og mærkelig følelse i kroppen. Pulsen banker derudaf, for jeg vil det rigtig gerne, siger Allan Lawaetz og bliver suppleret af konen Mathilde:

- Ja, og Tristan drømmer bare om det her. Han kan slet ikke se andre muligheder. Han er den eneste fodbolddreng i sin klasse nu, de andre spiller fortnite og andre spil. Jeg trænger bare til, at han kommer ind i et miljø, hvor han passer bedre ind.

De er kørt hele vejen fra Slagelse til Ikast med håbet om, at Tristan kan komme ind på Guldminen og dyrke sit fodboldtalent, og de er klar over, at hvis han kommer ind på skolen,  vil de være nødt til at flytte væk fra venner og familie.

- Vi vil gerne sige vores job op og sælge vores hus for at rykke herover. Vi ved, at vi gennem fodbolden vil få et nyt netværk herovre, siger Allan Lawaetz.

Parret fra Slagelse har også datteren Anna-Lucia på seks år, der heller ikke trives i den skole hun går på. Så muligheden for at flytte til en ny by kan også komme lillesøsteren til gode, og give hende en ny start i skolen.

Vil finde guldet i hver elev

Senere på dagen får Tristan at vide, at han er den første, der er blevet optaget på Guldminen.

- Jeg synes bare, det har været sygt fedt. Jeg kan slet ikke sige, hvor glad jeg er.

Læs også Snigpremiere: Børn bliver til fodboldstjerner i Guldminen

Det betyder, at hele familien bare få måneder senere flytter til Ikast, så Tristan kan starte i 4. klasse på Guldminen.

Skolen er blevet til som et samarbejde mellem ISI - Idrætsskolerne Ikast og FC Midtjylland. Her kan elever begynde så tidligt som 0. klasse, og skolens erklærede mål er at skabe verdens bedste fodbold- og håndboldspillere og landets kommende statsminister. Børnene skal nemlig lære mere i de boglige timer, end de vil gøre på andre skoler.

- Der er kun 12 elever på hver årgang, så vi skal have det bedste guld ud af hver elev. Nogle af dem vil selvfølgelig ende på fodboldbanen, hvor nogle vil ende med at spille for de store klubber. Det er den ene drøm. Men guldet skal også være det bedste i hvert enkelt menneske, fortæller direktøren for FC Midtjylland, Claus Steinlein.

Det er en målsætning, som familien fra Slagelse gerne vil støtte.

- Når man får børn, så er der mange, der siger, at de vil gøre alt for deres børn. Det koster ikke noget at sige. Alle kan sige det, men det er de færreste, der gør det. Vi gør jo det her, fordi vi mener, det er det bedste for vores dreng, siger Allan Lawaetz.

Farvel til et helt liv

I juni 2019 flytter familien Lawaetz til Ikast. Allan Lawaetz har fundet et nyt job som bilsælger, mens Mathilde Lawaetz fortsat skal gå hjemme, og familiens yngste, Tristans lillesøster Anna Lucia, skal begynde på byens internationale skole.

- Det giver mening for os som familie. Det er derfor, vi gør det. Vi har ikke haft nogen plan B. Der har kun været en plan A, og så har vi bare givet den fuld hammer. Og det hele er lykkedes, siger Allan Lawaetz.

Selv om de har revet hele deres gamle liv op med rod, så fortryder de ikke at sekund, at de har startet et nyt liv med med nye, store drømme i Ikast.

- Jeg tror på, at det her er det bedste for Tristan. Han er en dreng, som stiller høje krav til sig selv, og han har brug for at komme ind i et miljø, hvor han kan dele sin fodboldinteresse med nogen. Det kan han her, og det er vi vildt glade for, siger Mathilde Lawaetz.

Guldminen: Den rigtige elev

TV MIDTVEST har i halvandet år fulgt den første årgang på Guldminen, og det er blevet til fire programmer. Første afsnit har premiere søndag klokken 19.55, men du kan allerede nu se afsnittet lige her:

28:16

Fodboldklubben FC Midtjylland åbner en ny friskole, hvor de vil lave verdens bedste fodboldspiller. I første afsnit møder vi forældrene Allan og Mathilde Lawaetz fra Slagelse, der gerne vil have deres ni-årige dreng, Tristan, ind på skolen, også selv om det betyder, at hele familien skal flytte væk fra venner og familie for at bo i Ikast.

Luk video