Fængsler skal spare igen, igen: Betjente frygter nu for sikkerheden

Fængslerne i Midt- og Nordjylland var allerede i gang med at forberede sig på massive besparelser, og nu bliver der lagt en ekstra besparelse på seks millioner kroner oveni.

- Man har allerede skåret igennem, og så finder man et nyt sted at skære, og drejer kniven rundt.

Sådan beskriver Morten Bredahl Carøe den situation, han og kollegaerne i fængslerne står foran. Han er institutionstillidsrepræsentant for de ansatte i statsfængslet i Nørre Snede.

For tredje gang siden 2018 er fængslerne i Midt- og Nordjylland blevet pålagt besparelser. For fem måneder siden skulle der spares 12 millioner kroner, og nu skal der spares seks millioner kroner mere – en stigning på 50 procent.

- Jeg mener ikke, det er forsvarligt at drive fængsel med de forhold, vi bliver stillet lige nu. Med den kæmpemæssige samfundsopgave vi løser, synes jeg, det er forfærdeligt, at vi ikke får de resurser, der skal til, siger Morten Bredahl Carøe.

De mange besparelser i de midt- og nordjyske fængsler betyder, at det nu begynder at gå ud over betjentenes sikkerhed.
Foto: TV MIDTVEST

Sikkerheden i fare

Mens der kommer færre penge til at tage sig af fangerne, så kommer der samtidig flere indsatte i fængslerne. Fængselsforbundet mener, at kerneopgaver som at hjælpe fangerne med at resocialisere til et liv uden kriminalitet allerede er sparet væk. Formanden frygter nu for sikkerheden i fængslerne.

- Der er behov for, at nogen kaster en redningskrans nu. Så langt som vi er nået ud på den økonomiske ramme nu, der er det sikkerheden, vi begynder at snakke om. Primært for mine kollegaer, men også sikkerheden for de indsatte vi har i vores varetægt, siger Bo Yde Sørensen, der er formand for Fængselsforbundet.

Kriminalforsorgen kunne ikke stille op til interview i dag, men institutionschefen i Nørre Snede Fængsel skriver i et skriftligt svar til TV MIDTVEST, at det har været nødvendigt at lave besparelserne, men at de har meget fokus på, at det ikke kommer til at gå ud over sikkerheden i fængslet.


Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien 112.