Erstatning til udlændinge

Arbejde på midtjysk autoværksted blev en rystende oplevelse for to malaysiske mænd. De får nu erstatning.

To unge mænd fra Malaysia får nu erstatning, fordi de blev udsat for en overdreven barsk behandling af dommere i Herning og Vestre Landsret, skriver Ritzau.

Mændene var ulovligt fængslet i to uger. Derfor har Midt- og Vestjyllands Politi besluttet at tilkende dem erstatning på hver 14.800 kroner, oplyser deres advokat, Jakob Fastrup fra Ikast.

Hjalp på autoværksted

De specialuddannede mænd var af deres firma udsendt til Danmark for kortvarigt at arbejde på et autoværksted i Midtjylland.

De skulle vejlede og hjælpe i forbindelse med montering af lædersæder, men de havde et problem: Den nødvendige arbejdstilladelse var der ikke sørget for.

Udlændingeservice udviste begge unge mænd, og dommere i både Herning og i Vestre Landsret fulgte op med at fængsle dem. Dette skete, selv om begge havde en dansk adresse og flybilletter til hjemturen.

I august i år slog Højesteret fast, at indgrebet var langt over stregen. Man kunne have nøjedes med at inddrage deres pas, lød det.

- De to unge mennesker var totalt rystede over behandlingen, de fik, har advokat Jakob Fastrup tidligere fortalt.

- De har flere gange tidligere arbejdet for deres firma i andre europæiske lande og har aldrig oplevet noget lignende.

I Vestre Landsret siger pressekontaktdommer Kurt Rasmussen, at Højesterets vink med en vognstang har en virkning.

- Man retter ind, når Højesteret siger, at noget ikke er i orden. Man skal være opmærksom på proportionaliteten i tingene, og det er helt oplagt, at en frihedsberøvelse er et meget alvorligt indgreb, siger Kurt Rasmussen.