En stak brugt plast og en god idé: Emballage-virksomhed rykkede først på genbrugsbølgen

Jysk Emballage Rens har vasket og genbrugt plastic siden 1980.

Det må kunne bruges igen.

Det er kort fortalt den tanke, der i 1980 fik den daværende ejer Benny Kristensen til at starte Jysk Emballage Rens i Nørre Snede.

Han købte en stak brugte plastbeholdere, og så gik de i gang med at vaske.

- Vi havde en håndtryksrenser, og så gik den vilde jagt derudad. Jeg troede på sagen, da jeg startede, og det har jeg gjort lige siden, fortæller Benny Kristensen.

Jysk Emballage Rens var en af de første virksomheder, der satte rens og vask af plastcontainere i system.

I dag arbejdes der med plastemballage i stor skala i virksomheden. De renser plastbeholdere og laver de slidte om til plastgranulat, så det brugte plastic kan genanvendes.

Mere og mere aktuelt 

Og interessen for genbrug er vokset markant siden virksomhedens fødsel i 1980. Det fortæller Benny Kristensens søn og nuværende ejer af virksomheden, Niels Meyland.  

- Genbrug er det helt store, og det er ikke noget, der forsvinder. Når beholderne ikke kan genbruges mere og bliver omdannet til plastgranulat, kan vi sælge alt det, vi producerer, fortæller Niels Meyland.

På virksomhedens store plads er der palletanke overalt. Nogle er til genbrug, mens andre er til genanvendelse. Det afhænger af beholdernes stand, og hvad de er blevet brugt til.

quoteDe har plaget mig længe, men det er først de seneste år, det for alvor er begyndt at interessere mig.

Niels Mayland, indehaver af Jysk Emballage Rens. 

Hver enkelt tank bliver vurderet og sorteret, så man får mest muligt ud af dem.

Hvis en palletank overlever sin rejse, går den i vaskehallen. Jysk Emballage Rens har 15 ansatte. Virksomheden vasker 20.000 palletanke årligt.

- Der er ikke en fast levetid på den. Så længe de er i forsvarlig stand, og hanen fungerer, så kan den bruges igen og igen. En palletank kan sagtens bruges tre til fire gange, siger Niels Mayland.

Miljøhensynet betyder meget

De store palletanke bruges blandt andet til at opbevare fødevarer og farligt gods. Fødevarebeholderne må kun bruges én gang. Herefter kan de ikke genbruges til fødevarer – men de kan godt genbruges til andet gods.

- Jo mere, vi kan genbruge beholderne, jo mindre CO2 bliver der brugt på at producere nye, fortæller Niels Mayland. 

Og netop miljøhensynet er en af de store årsager til, at han valgte at sige ja til at overtage virksomheden efter sin far. 

- Mine forældre har plaget mig længe, men det er først de seneste år, det for alvor er begyndt at interessere mig, fortæller Niels Mayland.

En af de nyeste investeringer i virksomheden er et rensningsanlæg, der gør det muligt at genbruge det vand, plastbeholderne bliver vasket i, flere gange.

Fast Arbejde har været på besøg hos Jysk Emballage Rens. 

Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Erhverv.