Elizabeths død mærkes blandt internationale i Ikast: - Hun var min dronning

Der er både sorg og håb at finde på den internationale skole i Ikast efter den engelske dronnings død.

4:13
Reaktioner fra både herboende briter og commonwealth-nationaliter på det historiske dødsfald og den officielle tiltrædelse af Kong Charles III. Og så kan du også møde Poul fra Sahl, der mødte og talte med Dronning Elizabeth for 50 år siden.
Foto: Morten Løvig Nielsen, TV MIDTVEST

Indisk dans, kampsport og mad i store mængder fyldte i dag på den internationale skole i Ikasts årlige kulturdag. 

Men fejringen er blandet med tristhed efter torsdagens nyhed om Dronning Elizabeths død. 

- Jeg er arbejdsnarkoman, så jeg var på arbejde, da hun døde men tjekkede også nyhederne, fordi lægerne var bekymrede. Lige da jeg læste nyheden, var jeg nødt til at stoppe med at arbejde og gå en tur, fordi jeg var rigtig trist. Hun var en bemærkelsesværdig kvinde og én vi fulgte, siger Senthuran Sampanthar, som er direktør i et softwarefirma.

Han har boet i England i flere år, og derfor har Dronning Elizabeth II en særlig betydning, fortæller han. 

- Jeg har altid haft hende som dronning. Jeg var født i Sri Lanka, som commonwealth-land. Jeg migrerede til UK i 2000, og jeg studerede i Aberdeen, som er meget tæt på Balmoral, hvor hun døde. Jeg har en stærk forbindelse til kongefamilien, fortæller han. 

0:32
Indisk dans var én af indslagende på den internationale skole, hvor forskellige kulture blev fejret.

Et anker på tværs af tider og lande

I dag mødtes mennesker fra mange lande til sen internationale skoles årlige kulturdag. 

Mange af dem kommer fra de såkaldte Commonwealth-lande. 

Commonwealth er en form for rigsfællesskab med 56 lande i alt, hvor af de fleste tidligere var britiske kolonier. 41 af de lande har ikke det britiske kongehus som statsoverhoved. Men alligevel har Dronning Elizabeth været et anker i manges liv.

- Folk ser hende som en bemærkelsesværdig kvinde, selvom de ikke har hende som dronning af landet, men hun er en del af deres liv. Hun er stadig set på som et statsoverhoved eller en som har indflydelse i Sri Lanka, selvom hun ikke har det, siger Senthuran Sampanthar.

Rektor på den internationale skole, Kevin Brown, er fra England, og peger på, at dronningen har været et samlende punkt for mange, og skabt en form for tryghed. 

- Det er et fyrtårn, som er væk, siger Kevin Brown, der er rektor på den internationale skole og selv fra England.
- Det er et fyrtårn, som er væk, siger Kevin Brown, der er rektor på den internationale skole og selv fra England.
Foto: Morten Løvig Nielsen, TV MIDTVEST

- Jeg tror, at det svære er, at hun altid har været der gennem alting. Nu er hun væk, og så er der noget usikkerhed. Problemet med det er, at du ikke ved, hvad der kommer til at ske, så det er fyrtårnet i England, som er væk, forklarer han. 

Han har selv oplevet, at den fælles dronning blandt mange af commonwealth-landene har været en styrke i hans liv. 

- Jeg var udsendt over hele verden i forskellige commonwealth-lande, og hvor end, jeg var, så var hun der også. Du kunne gå ind i en regeringsbygning, og så var der et billede af dronningen på væggen, og den stabilitet hjalp dig igennem tingene, og for mit vedkommende, er jeg meget følelsesmæssig involveret i kongehuset, siger han. 

Svært at følge efter

Lørdag formiddag blev Kong Charles 3. officielt udråbt til konge af Storbritannien og 14 Commonwealth-områder. 

Men det bliver svært at komme efter hende, som sad på tronen i 70 år, mener Kevin Brown.

Han mener Dronning Elizabeth 2. har været outstanding.  

- Jeg tror ikke, at vi kunne have haft nogen bedre. Alt, hvad hun har været igennem, endda før vi var født. Gennem 60’erne og 70’erne og alle de konflikter, vi har været igennem. Hun har altid været der, og altid været den samme person, som man kunne stole på til at gøre og sige det rigtige, påpeger han. 

Alligevel har et håb om, at hans nye konge, vil være det bedste for landets fremtid. 

- Hans mål om bæredygtighed, økologi, klima og så videre er hans styrker, og jeg tror, at det vil resonere blandt den unge generation. Jeg tror ikke, at han nogensinde vil udfylde hendes sko, for han vil aldrig være den samme som dronningen. Men samtidig, når der sker forandringer, så har du brug for noget andet, og vi lever i en anden verden nu, og måske er Kong Charles ham, som kan tage os fremad, siger rektoren.