Ejendomsmægler på usædvanlig opgave: Har en bunker fra den kolde krig til salg

En underjordisk kommandocentral fra den kolde krig er lige nu til salg i det centrale Ikast.

Hvis du går og overvejer, at købe noget helt særligt, så er der nu mulighed for det i Ikast. Her er der netop kommet en koldkrigs-bunker til salg, og det er ikke hverdagskost for mægleren.

- Det er jo central placeret og tæt ved motorvejen, siger Pauli Bach, der er erhvervsmægler hos ejendomsmægleren Nordicals. 

Men efter den første sætning holder ordene, der kommer ud af mæglerens mund, også op med at ligne de ord, der plejer at skulle tilskynde potentielle købere til at hive tegnebogen frem.

-  Det er meget, meget specielt, erkender erhvervsmægler Pauli Bach fra Nodicals.

- Det har jeg altså aldrig prøvet før. Jeg har prøvet at skulle sælge en brandstation, men at skulle sælge en erhvervsgrund med en bunker - eller for nogen - en bunker med en erhvervsgrund, det har jeg ikke prøvet før, siger Pauli Bach. 

Bunkeren ligger her på Ellehammervej 4 i Ikast. Den blev bygget af den danske stat i 1987, før den kolde krig og den konstante frygt for nedsmeltende giftig atomkrig klingede af en håndfuld år senere. 

- Jeg har sat prisen på erhvervsjord. Altså at man køber en erhvervsgrund, og så får man en gratis bunker med i handlen, siger Pauli Bach. 

Lige nu kan købere altså få lov at bygge erhverv på grunden oven på bunkeren. Hvis den skal fjernes, bliver det på købers regning. 

- Tilstandsrapporten er skidt, fortæller Pauli Bach efter en rundvisning i det, han kalder køkken-alrummet, hvor man en gang har kunnet opholde sig mange mennesker i "uhyggelig lang tid ad gangen". 

Lige nu kunne bunkerens stand være bedre, erkender ejendomsmægler Pauli Bach.
Lige nu kunne bunkerens stand være bedre, erkender ejendomsmægler Pauli Bach.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

- Vi kommer ikke til at sælge den med en tilstandsrapport. Man skal kunne se mulighederne, siger Pauli Bach med et optimistisk glimt i øjet. 

Der er i alt 207 kvadratmeter bunker gemt under den græsbeklædte grund i en hulens masse beton og lige for tiden lidt vand efter en vandskade.

Det er Brand & Redning Midtvest, der sælger grunden og bunkeren under græsset. 

- Der er selvfølgelig lidt ærgerligt, når der er en masse historie og nostalgi i sådan en bunker. Men det er nødvendigt. Vi har ikke noget at bruge den til, siger beredskabsdirektør Kim Bjerg Wemmelund.

Bunkerentusiast melder bunker forbi 

Men det er måske ikke alene kunder, der kan se en ide i selve erhvervsgrunden over jorden. Der kunne også være købere, som er mere interesseret i det, der ligger under erhvervsgrunden, og som er villige til at punge ud med de 800.000 kroner, som Brand og Redning Midtvest.

For eksempel, Poul Holt Pedersen. Han har skrevet flere bøger om bunkere. Måske var det noget for ham?

- Jeg tror ikke, at min familie vil være interesseret i, at vi flytter under jorden, siger han med et grin. 

- Jeg springer over denne her gang.

Poul Holt Pedersen fortæller, at bunkeren trods den ikke helt indflytningsklare stand faktisk er blandt de nyeste og mest moderne, der er bygget i Danmark. 

- Det er det, man kalder en kommunal kommandocentral. Den er bygget til borgmesteren, og hele beredskabet i kommunen, forklarer han.

Bunkeren er med andre ord ikke bygget som beskyttelsesrum, men som stedet hvorfra hele daværende Ikast Kommune skulle kunne styres fra i tilfælde af krig.

- Som bunkerentusiast, så synes jeg, det er lidt ærgerligt, at man ikke bruger den til et eller andet formål. Men jeg kan jo også godt forstå, at kommunen tænker, at nu er den kolde krig slut, siger han.  

Grunden som er til salg er på 5000 kvadratmeter.

- Once in a lifetime salget, som Pauli Bach kalder det tager imod bud frem til 3. maj klokken 12. 

Tegning over kommandocentralen.
Tegning over kommandocentralen.
Foto: Billede fra Poul Holt Pedersen bog 'Danmarks dybeste hemmelighed'
Sådan så der ud, da bunkeren var operationel i 1987.
Sådan så der ud, da bunkeren var operationel i 1987.
Foto: Billede fra Poul Holt Pedersen bog 'Danmarks dybeste hemmelighed'
Her er et billede fra opførelsen i 1987.
Her er et billede fra opførelsen i 1987.
Foto: Billede fra Poul Holt Pedersen bog 'Danmarks dybeste hemmelighed'