Efter en lang kamp: Her har de landets billigste fjernvarme

Det var tæt på at gå galt for det lille varmeværk, men i dag er de kommet helt ovenpå.

Engang var de blandt de dyreste. Men nu er de landets billigste.

quoteDet har været rigtigt svært. Især opstarten var svær

Flemming Kristensen, driftsleder, Blåhøj Energiselskab

Forbrugerne i den lille by Blåhøj syd for Brande har i dag Danmarks absolut billigste fjernvarme. Varmen bliver produceret hos Blåhøj Energiselskab, og de er ikke kommet sovende til den billige varme.

- Det har været rigtigt svært. Især opstarten var svær, fortæller driftsleder Flemming Kristensen.

Men det er alligevel lykkedes. De nyeste tal fra Forsyningstilsynet viser, at en gennemsnitlig forbruger i et parcelhus i byen betaler knap 5500 kroner om året. Det gør dem til Danmarks billigste.

Dyrere før i tiden

En af dem der nyder godt af den billige varme er pensionisten Henry Kristensen.

- Jeg giver 532 hver måned, og det er til at komme over. Selv som pensionist, siger han.

Det er da også en god forretning for ham, for nogle steder i landet betaler forbrugerne både tre og fire gange så meget for fjernvarmen. Og sådan var det også i Blåhøj for 20 år siden, hvor det nemt kostede 1800 kroner hver måned.

quoteVi har haft nogle hårde år. Jeg vil sige, at de første 15 år for værket var virkelig hårde. Så har vi så formået at køre produktionen op til den, som den er i dag

Flemming Kristensen, driftsleder, Blåhøj Energiselskab

Biogas

Det lille varmeværk kører stort set kun på biogas fra lokale landmænd, men det betød store investeringer og indkøringsproblemer, før den løsning kom på plads.

- Vi har haft nogle hårde år. Jeg vil sige, at de første 15 år for værket var virkelig hårde. Så har vi så formået at køre produktionen op til den, som den er i dag, siger Flemming Kristensen.

Situationen var ellers kritisk, og folk beklagede sig meget over varmeprisen dengang. Nu kører værket så i døgndrift og har i dag 187 forbrugere.

 

 


Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Samfund.