Drabene på kvinde fra Ikast og hendes veninde var sandsynligvis terror

Det fylder mig med vrede og afsky, siger statsministeren om drabet Louisa Vesterager Jespersen, der stammede fra Ikast, og hendes norske veninde.

Louisa Vesterager Jespersen og Maren Ueland blev fundet dræbt nær byen Imlil i Atlasbjergene. Foto: Fadel Senna/Ritzau Scanpix

Drabene på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland har muligvis forbindelse til terrorgruppen Islamisk Stat (IS). 

Læs også Dræbt kvinde i Marokko kom fra Ikast

Politiets Efterretningstjeneste oplyser, at de marokkanske myndigheder undersøger, om IS stod bag forbrydelsen, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger i en pressemeddelelse fra Statsministeriet, at de danske myndigheder følger udviklingen meget tæt.

- Meget tyder nu på, at drabene kan være politisk motiverede og dermed en terrorhandling. Det fylder mig med vrede og afsky, og jeg tager på det skarpeste afstand fra disse barbariske og bestialske handlinger, siger statsministeren.

En anholdt og tre efterlyst

Louisa Vesterager Jespersen, der voksede op i Ikast og gik på Ikast-Brande Gymnasium, blev sammen med norske Maren Ueland fundet dræbt i deres telt i et populært turistområde nær landsbyen Imlil den 17. december.

- Deres liv er på brutal vis sluttet alt for brat. Mine tanker er hos kvindernes familier, der har mistet det dyrebareste i deres liv.

- Det viser, at der stadig er mørke kræfter, der med vold vil bekæmpe os og den måde, vi lever på. Det gør mig vred, men også stålsat på, at vi aldrig må give ind og give efter, siger Lars Løkke Rasmussen.

De marokkanske myndigheder mistænker fire mænd for drabene. En af dem blev den 18. december anholdt i Marrakesh. De tre andre er ifølge norsk TV2 blev efterlyst med billede.

De pårørende er ifølge Statsministeriet underrettet om den nye udvikling i sagen. 

Det ved vi om drabene

* 24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Grindsted og 28-årige Maren Ueland fra den norske by Bryne bliver mandag den 17. december fundet dræbt nær deres telt i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene i Marokko. Der er tegn på vold fra et skarpt instrument på kvindernes hals.
    
* Fire mænd er mistænkt for drabene. Én af dem bliver pågrebet i Marrakesh tirsdag den 18. december.
    
* Onsdag den 19. december bekræfter den marokkanske anklagemyndighed, at den anholdte har forbindelse til en unavngiven terrororganisation. Myndighederne efterforsker dobbeltdrabet som en terrorhandling.
    
* To andre mænd, der også blev pågrebet tirsdag, er blevet løsladt efter afhøring, får det norske medie VG oplyst.
    
* Ifølge lokale medier camperede de mistænkte mænd i nærheden af kvinderne, men de forlod området, få timer før de dræbte blev fundet.
    
* Onsdag den 19. december om aftenen bekræfter Politiets Efterretningstjeneste (PET), at der florerer en mulig henrettelsesvideo på internettet.
    
* PET oplyser, at videoen og den foreløbige efterforskning ifølge de marokkanske myndigheder peger i retning af, at drabene muligvis kan relateres til den militante gruppe Islamisk Stat (IS).
    
* Imlil ligger 70 kilometer syd for Marrakesh og bruges ofte som udgangspunkt for ture til bjerget Toubkal, der med sine 4167 meter er det højeste bjerg i Nordafrika.
    
* De to kvinder var på en måned lang rejse og var erfarne friluftsmennesker. Begge studerede på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.
    
Kilder: NTB, VG, AP, AFP, lokale marokkanske medier, det norske udenrigsministerium, PET.
    
/ritzau/