Dom i drabssag fra Marokko: Tre mænd idømt dødsstraf

Tre mænd er torsdag ved retten i Salé i Marokko idømt dødsstraf for terrordrabene på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland.

Louisa Vesterager Jespersen (tv.) blev 24 år. Hendes norske veninde Maren Ueland blev 28 Foto: Screendump / Privatfoto

Det skriver DR.

Ifølge TV2 er en fjerde mand idømt livsvarigt fængsel, mens 20 andre er idømt mellem 5 og 25 års fængsel for deres roller i dobbeltdrabet.

Læs også Mor står frem efter hendes datter blev dræbt i terrorangreb

Derudover er de pårørende til de to kvinder blevet tildelt to millioner marokkanske dirham i erstatning. Det svarer til cirka 1,4 millioner danske kroner, skriver TV2.

24-årige Louisa Vestager Jespersen og 28-årige Maren Ueland blev dræbt i Atlas-bjergene i december sidste år, da de var på vandretur i området.

De blev slået ihjel med kniv og efterfølgende halshugget. Det hele blev optaget på video af de tre Islamisk Stat-sympatisører.

Med dødsdommene har retten fulgt anklagerens krav om straffen til de tre mænd. Om dødsstraffen bliver eksekveret er dog tvivlsomt. Marokko har ikke eksekveret en dødsdom siden 1993.

Inden dommene blev afsagt fik de nu dømte mulighed for at sige nogle sidste ord til retten. Det benyttede blandt andet Abdessamad El Joud, der er en af de dødsdømte, sig af.

- Der er ingen anden gud end Allah, og Muhammed er hans profet. Må gud tilgive mig, sagde han blandt andet ifølge den marokkanske avis Medias 24.

Ud over Abdessamad blev Younes Ouziad og Rachid Afati dømt til døden, skriver Medias 24.

Nyhedsbureauet AFP har tidligere skrevet, at to af mændene i maj erkendte at have udført drabene. Den tredje erkendte at have optaget det på video.

AFP har også skrevet, at 21 af de 24 nu dømte har erkendt at være en del af Islamisk Stat. Men bevægelsen har aldrig offentligt meldt ud, at den skulle stå bag drabene. Det har den ellers gjort ved andre angreb.

Louisa Vesterager Jespersens familie har været repræsenteret ved en advokat under sagen.

Familien havde krævet en erstatning på omkring syv millioner kroner - et krav som er en del højere, end de omkring 700.000 kroner, som retten nåede frem til.

Desuden besluttede retten, at det er de dømte, der skal betale pengene.

Den danske bistandsadvokat havde ønsket, at den marokkanske stat skulle betale en erstatning, men det har retten altså ikke fundet belæg for, skriver TV2.

De dømtes advokat oplyser til DR, at dommen vil blive anket.

OVERBLIKKET OVER SAGEN

* 24-årige Louisa Vesterager Jespersen fra Ikast og 28-årige Maren Ueland fra den norske by Bryne blev den 17. december 2018 fundet dræbt nær deres telt i et populært turistområde i nærheden af landsbyen Imlil i Atlasbjergene i Marokko.

* De to kvinder var på en måned lang rejse og var erfarne friluftsmennesker. Begge studerede på Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

* Myndighederne i Marokko meddelte kort tid efter drabene, at man betragtede sagen som terror.

* Der blev efterfølgende foretaget adskillige anholdelser i sagen.

* En 33-årig schweizisk-britisk mand, Nicolas P., blev i midten af april idømt ti års fængsel for terror. Han er ikke dømt for selve drabene.

* 24 mænd blev tiltalt i sagen - heraf fire for selve drabene. En af de fire forlod dog de andre før drabene. Kravet mod ham lød på fængsel på livstid, mens kravet mod de andre tre var dødsstraf.

* Der er i sagen rejst anklager om at fremme terror, at danne en terrorcelle og bevidst at gøre personer fortræd.

* En spansk-schweizisk mand, som ifølge myndighederne har tilsluttet sig "ekstrem ideologi", var anklaget for at hjælpe de fire med drabene. Han har i sagen nægtet sig skyldig.

* De fire optræder på en video, der blev offentliggjort en uge før drabene, hvor de sværger troskab til Islamisk Stat (IS).

* Den 25-årige gadesælger Abdessama El Joud menes at være hjernen bag dobbeltdrabet.

* Marokkansk politi har tidligere oplyst, at Abdessama El Joud står i spidsen for en terrorcelle, der støtter IS.

* I sagen florerer også en video, der angiveligt viser drabet på den ene af de to kvinder.

* Såvel det norske kriminalpoliti, Kripos, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at videoen er ægte.

Kilder: Ritzau, NTB, VG, AP, AFP, Reuters, lokale marokkanske medier, det norske udenrigsministerium, PET og Østjyllands Politi.