Direktør om mink-aftale: - Ved ikke om jeg skal hæve armene eller tage dem helt ned

Direktøren i en af minkbranchens store leverandør-virksomheder mener, at aftalen om erstatning for branchen endnu er for uklar for følgeerhvervene til at vurdere.

2:36
I slutningen af januar blev et flertalt af folketinget enige om en milliard-aftale, som nu betyder, at minkavlerne får erstatning.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Med mandagens aftale om en erstatning til mink-branchen på 18-19 milliarder kroner kunne man måske tro, at branchen åndede lettet op. 

Men for direktøren i Jasopels med hovedsæde i Bording er det dagen derpå svært at finde en grimasse, der kan passe til aftalen.

- Det er det ikke, fordi ud af de 19 sider (af aftaleteksten, red.), så fylder vi i følgeerhvervene en halv side, siger Casper Spanner, der er administrerende direktør i Jasopels.

2:41
Det er ikke kun minkavlere, der skal starte på en frisk og finde på noget nyt at tage sig til.

Jasopels er total-leverandør i alt fra bure til maskiner til minkbranchen. Han mener ikke, det endnu er muligt at vurdere, om aftalen vil efterlade følgeerhvervene i branchen med gæld. 

- Det startede jo med 200 millioner til følgeerhverv. I dag siger man så 3-4 milliarder. Om det tal er korrekt, er der ingen, der kan sige. Om det hedder to milliarder eller seks milliarder, det kan vi ikke samlet set selv beregne, siger Casper Spanner. 

- Så det er svært at sige, om jeg er tilfreds. Det er svært at vide, når man ikke ved, hvad man får. Det er lidt utydeligt, siger Casper Spanner. 

Han forklarer, at minkbranchens følgeerhverv økonomisk set er skruet vidt forskelligt sammen.  

- Min tvivl går på, at man snakker følgeerhverv som et samlet erhverv, men der er rigtig stor forskel på os, siger han. 

Følger priserne

Til forskel fra for eksempel fodercentralerne, der har samme pris på produkterne, uanset om skindprisen er høj eller lav, så følger Jasopels' omsætning skindprisen. 

- Maskinproducenter som os følger mængdens priser. Skindprisen er lav nu, og det betyder at vores virksomhed har ikke den store omsætning lige nu. Men hvis den blev målt for fem år siden, så var den meget højere. Vi svinger fra 300 millioner til 60 millioner, så det kommer an på, hvordan de regner det ud, og jeg kunne frygte, at vi kommer til at stå tilbage med et stort tab. 

Aftalen mangler ifølge direktøren principperne for, hvordan man udregner kompensationen til virksomhederne i følgeerhvervet.  

Han kan godt forstå, hvis nogen tænker at 18-19 milliarder i kompensation til den samlede minkbranche er et stort beløb.

- Grunden til at man synes, det er rigtig store beløb, er, at der ikke er mange, der kender os. Politikerne vidste jo heller ikke, at vi var her, dengang man begyndte at diskutere, hvilket erstatningsgrundlag, der skulle være, og hvem, der skulle have erstatning, siger Casper Spanner. 

- Vi er en stille nichebranche, der faktisk er megastor. 

Arbejder videre 

Selv om der med aftalen må forventes at blive et vist opbrud i branchen, har direktøren besluttet, at han ikke skal nogen steder foreløbigt. 

- Jeg har bestemt mig for, at jeg kører det her til ende. Jeg skal ikke ud og have et andet arbejde, før det her er afsluttet. 

Han håber på, at Jasopels kan blive bedt om at levere en del af det arbejde, der nu skal laves med at vurdere de over 1.000 minkfarme i Danmark, så erstatninger og kompensation kan blive regnet rigtigt ud.

- I princippet kan jeg ikke se, der er andre, der kan gå ud og løse den opgave. Vi er specialisterne indenfor minkfarme. Det er os, der har bygget det hele, og det er os, der har alle maskinerne derude. Vi har været vant til at sælge brugte maskiner også, så til at lave vurderingen af dem, er der jo kun virksomheder som os, siger Casper Spanner.