Børn fyldes med slik: Skole håber at komme med i forsøgsordning

Slik er ikke godt for tænderne og sundheden. Alligevel får danske børn op til fire gange mere slik og søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler.

2:45
Ikast-Brande Kommune vil gerne være med i nyt projekt om at sænke skolebørns indtag af søde sager, og her kommer madpakken i fokus.
Foto: Anne Simonsen, TV MIDTVEST

Det er fredag og det er for mange lig med fredagsslik.

Men når slikskålen går på omgang blandt de mindste i familien, så er det næppe det eneste sukker, de har fået i ugens løb.

Danske børn får nemlig op til fire gange flere søde sager, end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik.

- Og det er vi jo frygteligt kede af, lyder det fra overtandlæge i Tandplejen i Ikast-Brande, Helle Lorenzen. 

Hun ser nemlig dagligt, hvilken effekt det har på børnenes tænder og velvære.

Derfor håber hun, at Ikast-Brande Kommune kan blive en del af en forsøgsordning, der har haft succes som pilotprojekt i Hvidovre Kommune.

- Vi ser at forældrene gerne vil give deres børn den her ekstra søde ting for at udøse deres kærlighed til deres børn. Det som man ikke altid tænker på som forælder, det er jo, at den her kærlighed måske har nogle bivirkninger, lyder det fra overtandlægen. 

Savner sparring

På Engesvang Skole byder man også forsøget velkommen. 

Her indgår de små kærlighedserklæringer til børnene nemlig i flere af madpakkerne i form af myslibarer eller andet godt, og det, erkender Nina Halkjær Rasmussen, kan være et problem.

Hun er mor til Christian, der går i 2.B, og som ofte har en "dessert" med i madkassen. 

- Som forældre bliver man ramt på sin dårlige samvittighed, når man finder ud af, at man i god tro har givet sit barn noget med, som man tænkte var i den sundere ende, men så var det det måske ikke alligevel. Der kunne man godt savne noget sparring, lyder det fra Nina Halkjær Rasmussen.

Og den sparring kan altså være på vej.

Fødevarestyrelsen vil med støtte fra Nordea-fonden udbrede projektet ’Er du for sød?’ til flere kommuner.

En af dem kunne blive Ikast-Brande Kommune. Helle Lorenzen har i samarbejde med kommunens sundhedspleje udvist interesse for at blive en del af forsøget.

- Det kunne være rigtig godt at være med til. Vi vil rigtig gerne involvere folk i deres egen sundhed, så sammen med Sundhedsplejen har vi haft et møde med Fødevarestyrelsen, hvor vi har givet udtryk for, at vi er interesseret i at blive en del af det her projekt, der løber over de næste 3-4 år, fortæller Helle Lorenzen.