Biller dræber træer i plantage: - Det er en katastrofe.

Skovfolk frygter massive billeangreb, som kan føre til utal af døde træer i naturnationalparkerne.

2:32
Flere skovfolk frygter for, hvad billeangreb kan betyde for de danske skove.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Død skov så langt øjet rækker.

Det er tilfældet i en del af Gludsted Plantage.

- Det er en katastrofe, det er en katastrofe.

Ordene kommer fra Bjarne Myllerup. Han har arbejdet med skovdrift i 40 år og demonstrerer, hvordan typografbiller har ødelagt store områder med skov.

- Der står 25 hektar. Hvis man tager en hurtig hovedregning, så står der faktisk træ for 4,5 millioner, som bare er fuldstændigt dødt, vurderer han.

Han er medstifter af foreningen Bevar de danske skove. Og det er ikke kun synet i Gludsted Plantage, der bekymrer den garvede træmand.

I Gludsted er man ikke længere i spil til at blive naturnationalpark. Men skovmanden frygter, hvad billerne kan gøre i de 15 naturnationalparker, hvor målet er urørt natur.

- I de der naturnationalparker: Når man ikke gør noget, kommer de til at se sådan her ud, siger han.

Ustyrligt problem

Den frygt deler en tidligere professor, der nu er selvstændig skov-forsker.

- Man får skabt et problem, man ikke kan styre. Sådan noget her spreder sig, fastslår Palle Madsen, der nu er selvstændig seniorforsker ved InNovaSilva ApS.

- Vi sætter en enorm ressource af træ over styr - træ som vi har desperat brug for til vores grønne omstilling og til at kunne spare energi ved at bruge træ i stedet for stål og beton, tilføjer han.

Professor: Bille styrker dyre- og planteliv

Omvendt mener en universitetsprofessor, at billen kan skabe et mere rigt dyre- og planteliv. For når billerne besøger grantræer, og træerne dør, giver det plads til andre træarter og dyr.

- I en sydtysk nationalpark har man på baggrund af videnskabelige undersøgelser udråbt typografbillen til at være sådan en nøgleart for biodiversiteten. Så fra et biodiversitetssynspunkt er der ikke noget problem overhovedet. Men selvfølgelig kan der være nogle udfordringer for skovbruget, siger Jens-Christian Svenning, professor og centerleder for Institut for biologi ved Aarhus Universitet.

Klimaordfører: Biller kan godt bekæmpes

Fra politisk hold får kritikken da heller ikke regeringspartiet, Socialdemokratiet, til at bakke ud af planerne om 15 naturnationalparker. 

For det er vigtigt at styrke dyre og planteliv, mener Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin. Og skulle billeangrebene brede sig, er der også råd for det, pointerer hun.

- Hvis man kommer i en situation, hvor der er et billeangreb, som kan true noget nærliggende skov - produktionsskov eksempelvis -,  vil man inden for de gældende retningslinjer kunne gøre noget, siger Socialdemokratiets klima-, energi-, og forsyningsordfører.

Tilbage i Gludsted tror træ-trioen ikke, vi har set det sidste til billernes arbejde:

- Hvis I kommer igen om et halvt års tid, tror jeg, vi kan se dem derovre også, lyder gættet fra Bjarne Myllerup.

TV MIDTVEST har været i kontakt med den lokale afdeling af Naturstyrelsen, som bestyrer Gludsted Plantage. De har ikke haft mulighed for at stille op til interview.