Beboer på Kærshovedgård: Mange bliver psykisk syge

Ung kurder støtter kritikken af udrejsecentret. Institutionschef afviser kritikken.

Khoshnaw Nameq, beboer på Kærshovedgård
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

En af beboerne på udrejsecentret Kærshovedgård i Ikast-Brande Kommune bakker op om den kritik, som formanden for Kristendemokraterne, Stig Grenov, har rejst af forholdene på centret.

- Vi er meget isolerede og har ikke de rettigheder, vi skal have, siger 24-årige Khoshnaw Nameq, der er kurdisk flygtning fra Irak.

Han bor på udrejsecentret, fordi han har fået afslag på sin asyl-ansøgning, men er gift med en dansk kvinde, og parret venter deres første barn til marts.

Khoshnaw Nameq betegner Kærshovedgård som et meget isoleret sted.

- Jeg kan ikke spise, når jeg har lyst. Jeg kan ikke gå ud og købe ind, når jeg vil. Det skal altid foregå efter reglerne, og folk bliver deprimeret af det her. Mange er blevet psykisk syge, og mange sidder på værelset hver evig eneste dag og kommer ikke ud, siger han. 

0:53
- Det er så umenneskeligt, som det kan blive. Se et interview med Khoshnaw Nameq.

Han mener dermed ikke, at Stig Grenov overdriver, når han siger, at Kærshovedgård er det tætteste, Danmark kommer på en koncentrationslejr. 

- Det er så umenneskeligt, at det ikke kan beskrives, mener han.

Marie Borggaard, der institutionschef på udrejsecentret, siger, at kritikken undrer hende rigtig meget, og at hun slet ikke kan genkende de enkelte kritikpunkter.

-  Jeg synes, at personalet gør rigtig meget for at opbygge et center, hvor vi har nogle gode relationer til vores beboere inden for de rammer, vi har at arbejde efter.

- Hvorfor tror du kritikken rejses, hvis den ikke er sand?

- Vi ved jo godt, at vores beboere, som er i udrejseposition - de er endeligt afvist - er kede af at være her. De ville gerne blive på for eksempel Sandholm, hvor de har et netværk

 

2:37
- Jeg kan ikke genkende kritikken. Se interview med institutionschef Marie Borggaard.