Atom-affald: Hvor skal det være?

Vesthimmerland er positiv, hvis de får en henvendelse om at huse atomaffald i kommunen. Heller ikke Ikast-Brande er afvisende.

To kommuner her i landsdelen vil være imødekommende, hvis de får en henvendelse om at lægge jord til et depot for atom-affald.

Om tre år skal radioaktivt atomaffald fra Forskningscenter Risø deponeres, men allerede nu tegner der sig stor modstand i en lang række af landets kommuner ved udsigten til at skulle opbevare affaldet, skriver Berlingske.

Atomaffald på heden?

Men tre kommuner er umiddelbart imødekommende. Det er Vesthimmerland, Ikast-Brande og Helsingør.

- Vi har alle haft gavn af Risøs forskning. Så nytter det ikke noget, at man bagefter kommer og siger "Nææh, ikke her", når affaldet skal placeres. Virkeligheden er, at et atomdepot er mindre farligt end trafikosen i København. I København har man også haft Barsebäckværket stående 15 km borte i 40 år og det fik jo ikke folk til at flytte fra byen, siger Carsten Kissmeyer, borgmester (V), Ikast-Brande Kommune.

Vesthimmerland borgmester, Knud Kristensen (K) er også åben overfor atomaffaldet og siger til avisen, at et depot ville kunne placeres i de himmerlandske heder i fred og ro. Samtidig understreger han, at kommunen i givet fald skal være "200 procent" sikker på, at sikkerheden er i orden.

Hvad synes du? Skal atomaffaldet ligge her i landsdelen? Deltag i debatten her på siden eller på facebook.

De fleste borgmestre betakker sig for at skulle huse radioaktivt affald fra Risø. Men enkelte er parat til at tage imod det - hvis det ikke kan være anderledes.